Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här trivs de äldre bäst

Hur man blir bemött påverkar den egna tryggheten och förtroendet för personalen, tycker äldre som Fagersta-Posten pratat med.

Annons
Lillemor Jönsson, Georg Wedell och Harry Gabrielsson har högt förtroende för boendets personal och känner sig delaktiga i saker som rör deras egen vardag. ”Skulle jag vilja så skulle jag säkert kunna påverka tiderna som jag får hjälp”, säger Harry Gabrielsson.

Äldreomsorgen i Skinnskatteberg får höga betyg i Socialstyrelsen nationella enkät för 2014, där alla över 65 år på särskilda boenden fått säga sitt.

Bland annat har åtta av tio förtroende för personalen, nio av tio känner sig väl bemötta och åtta av tio är sammantaget mycket nöjda med sitt äldreboende.

Det gäller även äldre som Fagersta-Posten pratat med. Personalen stressar inte när de hjälper de boende, tycker Georg Wedell, Harry Gabrielsson och Lillemor Jönsson, som bor på Hemgården respektive Klockarbergsgården i Skinnskatteberg.

– Men kanske mer tid för varje person, för att prata med personalen, hade varit bra. Fast det finns det inte tid för, säger Harry Gabrielsson.

Tillfälliga förändringar sticker ut negativt i Socialstyrelsens rapport, där hälften tycker att de sällan eller aldrig meddelas i förväg.

– Det är inget jag upplevt, säger Georg Wedell, som får medhåll av de andra.

Viktigast är personalens bemötande, menar Lillemor Jönsson, som betonar att hon blivit behandlad väl.

– Jag är ny här och vet inte rutinerna, då är bemötandet a och o. Fast man är äldre ska man inte bli undanskuffad.

– Nej, man ska inte behöva känna att man är här för att de ska ha något att göra. Men så känns det inte, säger Harry Gabrielsson.

Annons