Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Har tröttnat på bluffsamtal

Bjarne Lehto i Fagersta har tagit emot flera konstiga samtal på senaste tiden. – Det är väl bedrägeri av något slag, det måste det ju vara, säger han.

Under den senaste månaden har en rad okända och konstiga nummer dykt upp på nummerpresentatören hemma hos Bjarne Lehto. Ibland har han eller hans fru Lena svarat.

– Man har hört en röst i bakgrunden, det låter som att det kommer väldigt långt bortifrån, säger han.

Ingen har svarat när Bjarne försökt fråga vem det är.

– Man tycker att det är lite otrevligt egentligen, de trampar på ens integritet, säger han.

Då Lenas mamma ligger på sjukhus blir det extra stressande när telefonen ringer, inte minst när det sker tidigt på morgonen och ibland flera gånger per dag.

– Det är rena rama telefonterrorn, säger Bjarne Lehto.

Många svenskar har fått konstiga samtal, bland annat från nummer med landskod 242, det vill säga Kongo Brazzaville. Bjarne och Lena har ringts upp av många nummer, de tror att det bland annat varit 242-nummer.

Den som ligger bakom uppringningen gör det för att väcka folks nyfikenhet och få dem att ringa upp, enligt Anders Olofsson, vid polisen i Stockholm.

Drygt 20 000 kunder hos operatören 3 har ringt upp och debiterats i snitt 13 kronor. 3 har meddelat att kunderna inte själva kommer att behöva betala.

– Någon vill öka omsättningen och har kört med ett antal datorer som ringt hundratals samtal i minuten, säger Anders Olofsson.

Hans G Larsson, informationschef på Telia, berättar att det är en välkänd bedrägerimetod och att det inte bara gäller 242-nummer.

– Det är ett gammalt och välkänt problem att du blir uppringd av ett nummer, som egentligen kan vara från var som helst men oftast är det ett land som ligger långt borta, säger han.

– Det behöver inte vara ett lurendrejerisamtal, men händer det titt som tätt så är det stor sannolikhet att det är någon som försöker bluffa, tillägger han.

För att bedrägerierna ska bli möjliga krävs det att en aktör i kedjan av operatörer inte är så nogräknad, menar Hans G Larsson.

– Vi skulle naturligtvis aldrig sätta oss ihop med en part som har det här som affärsidé och dela pengar med dem, säger han.

Men att hitta bedragarna har han inget stort hopp om.

– Vår bild är att det är omöjligt att spåra för att trafiken kan gå många varv, säger han.

Bjarne Lehto är övertygad om att det är bedragare som ringer till honom. Men han ringer aldrig upp de okända numren.

Det är det bästa sättet att skydda sig menar både polisen och teleoperatörerna.

– Det enda sättet att bli av med det här är att folk slutar att ringa upp, säger Hans G Larsson.