Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hårda bud inför julhandeln: ”Den stora shoppingrundan får ställas in”

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Under fredagen höll näringsministern Ibrahim Baylan, och Svensk Handel en extrainsatt pressträff gällande julhandeln. Budskapet är tydligt: ”Handla med omsorg”.

Anmäl text- och faktafel

Se sändningen från Expressen TV här:

Näringsminister Ibrahim Baylan uppmanar vara försiktig när man handlar i butiker, för att minska smittspridningen. Speciellt nu under Black friday och kommande julhandel.

– Mitt budskap är enkelt. Går det inte att handla utan trängsel – handla inte. Det kommer bli julklappar i år men den stora shoppingrundan får ställas in. Pandemin utsätter hela vårt samhälle för risker. Även för de som jobbar i handeln, säger han.

Han uppmanar även att undvika att hämta ut paket i rusningstid (klockan 15–18), för de som handlar på nätet.

Svensk Handel uppmanar att sprida ut internetköpen för att undvika trängsel vid utlämningsställena. De samarbetar med logistikföretagen för att utveckla möjligheterna att få paket levererade direkt till dörren, samt att utöka antalet paketombud.

För de som handlar i butik uppmanar Svensk Handel och Folkhälsomyndigheten, även där till försiktighet för att undvika trängsel.

– Sprid ut dina köp. Och gå inte in hela familjen i butiker, utan låt de andra vänta utanför. Fortsätt handla men gör det med omsorg, säger Karin Johansson, på Svensk Handel.

– Undvik alla typer av trängsel, även vid postutlämningsställen. Undvik att handla i grupp, undvik att vistas i affärs- och butikslokaler. Följ råd och anvisningar. Vi har ett stort ansvar för att följa råden som finns för att minska smittspridningen, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.