Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Harry uppvaktades med sång och enorm kakbuffé

Harry Sävströms 100-årsdag i förra veckan uppmärksammades av såväl kungaparet som landshövdingen. Men gladast blev han över släktbesöket.

Fagersta. Inte var dag man får ett brev på posten från självaste kungaparet som gratulerar på ens 100-årsdag. Harry Sävström blev glad för det brevet men ingenting slog besöket av släkten och livemusiken framfört av duon Eva och Ove.

På en stol i en fullsatt samlingslokal på Stolpvreten satt Harry Sävström i onsdags och lyssnade på duon Eva och Ove. Ett sångpar han personligen hade önskat sig på sin 100-årsdag.

– Både jag och Ove (Andersson) känner oss hedrade över uppdraget. Och att vi fick dela denna dag tillsammans med Harry. Helt underbart, säger Eva Olsén.

De blandade svenska sånger från förr och två av dem (Tio tusen röda rosor av Thore Skogman och Två små röda rosor av Anders Börje) tillägnades direkt till Harry.

Han blev lite blöt i ögonen, tackade så mycket för musiken och fick även en ros av sångerskan Eva.

Harry föddes i Starbo, Norbärke 1912 och kom till Fagersta 1932. Anledningen till flytten var att han fick arbete på Bruket. Där slet han i alla år fram till pension.

– Jag trivdes bra, säger Harry lugnt och sansat och drar lite i skjortärmen så en stor bläckfläck blir synlig på underarmen.

Har du en tatuering?– Jo, säger han och visar stolt upp flera stycken, bland annat ett porträtt av en tjej, en fågel och ett ankare.

Jag tänker att förr var det väl mest kåkfarare och sjömän som hade tatueringar. Så vilket av dem var du?– Hehe. Jag gjorde de när jag hade tråkigt bara.

Då är du inte så förvånad över alla ungdomar som i dag har huden täckt?– Nej då, inte speciellt, flinar Harry.

Födelsedagen firades inte bara med musik och sång utan på förmiddagen var det långbord uppe i Harrys lägenhet på Stolpvretens servicehus.

Bordet i köket var täckt av färska blommor med gratulationskort, det doftade kaffe och fläckarna på duken på långbordet i vardagsrummet bevisade kalaset.

En av Harrys gäster var hans lillasyster Aina Löf, 87 år, bosatt i Smedjebacken.

– Jag minns att jag varje jul blev så glad när Harry kom hem. En jul hade han köpt nya kläder till mig från topp till tå. Han har alltid varit min favorit, säger hon och ler mot sin 100-årige storebror.

Är du nöjd med din födelsedag?– Ja det har varit trevligt, säger Harry och sätter sig till bords för fikapaus nummer två innan det är dags för mer musik i samlinglokalen.