Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hårt tryck på förskolorna

Antalet ettåringar i Fagersta kommun är fler än de varit på sexton år och lokalerna räcker snart inte till. Tre nya avdelningar ska nu byggas för barnen.

Ängelsbergs förskola stängdes igen förra fredagen. En av orsakerna var att styrande politiker menar att det är för få barn i området. Men i Fagersta tätort är situationen en annan – där vimlar det av unga invånare.

– Det är den största kullen ettåringar som har funnits i Fagersta kommun på sexton år, säger förskolechefen Jeanette Behrens.

I förra veckan beslutade kommunfullmäktige därför att tre nya förskoleavdelningar ska börja byggas i Fagersta tätort.

Tillsammans ska avdelningarna rymma 50-60 barn.

Vad är orsaken till att det är så många barn?

– Fagersta växer, det är inflyttning både från utlandet och Sverige, plus att det inte fötts så många barn i Fagersta som nu, säger Hans Granlund, (V), ordförande i utbildnings- och fritidsnämnden i Fagersta.

Att ha kvar förskolan i Ängelsberg är inte ett alternativ, den ligger fel geografiskt och var för dyr, menar Hans Granlund.

– Det är här inne i Fagersta som vi behöver ha platser. Ute i Ängelsberg får det max vara elva barn så det hjälper inte att skjutsa ut barn dit när vi behöver tre nya förskoleavdelningar, säger han.

Förskolechefen Jeanette Behrens säger att det ännu inte är fullt på förskolorna i Fagersta, men att det blir det snart.

– För att kunna bemöta det vill vi ha lokalerna så tidigt som möjligt så att det inte blir för stora barngrupper, utan att det blir en bra verksamhet, säger Jeanette Behrens.

Tanken är att förskoleavdelningarna ska kunna börja användas 2014.

Norra Västmanlands kommunalteknikförbund, NVK, har fått i uppdrag att dra i gång bygget. 8,5 miljoner har anslagits till förskoleavdelningarna som ska byggas ihop i en byggnad. Det handlar om tillfälliga lokaler, så kallade moduler.

– Har vi en boom i förskolan kommer så småningom boomen till skolan, så vi vill ha flexibla lokaler, som kanske kan användas till både förskoleklass och lågstadiet, säger Harold Nilsson, förbundschef på NVK.

Bygglov kommer att sökas för minst fem år, enligt Harold Nilsson.

Var förskoleavdelningarna kommer att placeras geografiskt är inte helt klart.

– Vi vill ha dem uppe i norra området, säger Jeanette Behrens.

Hans Granlund konstaterar att kommunen är skyldig att erbjuda förskoleplatser och alltså möter upp ett lagkrav genom att bygga ut.

– Det är trevligt med fler barn, men det ställer krav på organisationen, konstaterar han.

Omkring 630 barn är inskriva på förskolorna i Fagersta i dagsläget.