Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Häst blev mat efter läkarmiss – kostade Norbergslakteri flera hundratusen kronor

Hästen blev mat trots att den var underkänd som livsmedel. Veterinärmissen kostade slakteriet i Norberg 344 000 kronor.

Annons

Justitiekanslern beslutar att Livsmedelsverket ska betala 172 200 kronor till Länsförsäkringar Bergslagen efter att Livsmedelsverkets veterinär gjort en blunder som kostade ett slakteri flera hundratusen kronor.

I juni 2015 godkände Livsmedelsverkets vikarierande veterinär att en häst som kommit in till ett slakteri i Norberg kunde användas som mat. Han gick på djurägarens ord men kontrollerade aldrig hästpasset där det stod att hästen inte skulle användas för livsmedel. Det fanns oklarheter kring hur djuret behandlats med läkemedel.

Läs även: Villabrand i Hedåker – huset gick inte att rädda

När den ordinarie veterinären senare, i juli, upptäckte missen återkallades köttet. Då var hästen redan slaktad och köttet sålt. Slakteriet blev stämda av företaget som köpt partiet. Slakteriets försäkringsbolag, Länsförsäkringar Bergslagen, har i och med stämningen lagt ut 344 401 kronor vilket de i sin tur krävt av Livsmedelsverket.

Justitiekanslerns beslutar att försäkringsbolaget får tillbaka hälften av pengarna och hänvisar till att även slakteriet har kontrollplikt.

Enligt försäkringsboaget tog veterinären hästpasset efter kontrollen och därför kunde slakteriet inte göra en efterkontroll.

Läs även: KARTA: Stora prisskillnader för vatten, avlopp, el och värme – Skinnskatteberg dyrast i länet

Annons