Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hästskärare slog till i Sörbo

När Sofia Eriksson skulle titta till sitt sto Freja besannades hennes värsta mardröm – någon hade skurit hästen i underlivet.

– Min son vaknade i söndags natt av att hunden skällde och att han hörde en moped som åkte omkring här utanför. Men han tänkte inte mer på det och somnade om, berättar Sofia Eriksson, som bor i Sörbo med familjen och deras två hästar.

På morgonen när Sofia skulle ta sig en titt på det 8-åriga stoet Freja fick hon en chock. Det som hon oroat sig för under lång tid såg ut att ha besannats.

– Jag såg att det rann blod längs bakbenet på henne och blev helt kall. När jag lyfte undan svansen såg jag ett sår i underlivet på henne. Jag har varit så rädd för att det här ska hända och man tror nästan inte att det är sant.

Sofia ringde efter länsveterinären som kunde konstatera att djuret hade två sårskador vid könsorganet – och misstankar om att någon skurit hästen fattades.

– Det har ju varit problem med sådant här tidigare i området och nu ser det ut som att det har hänt igen. Jag kan inte förstå hur man kan göra något sådant här mot ett oskyddat djur, säger Sofia uppgivet.

Händelsen har polisanmälts som djurplågeri och det är inte första gången som något liknande inträffar.

Nästan på dagen för två år sedan skars en häst i centrala Söderbärke svårt.

Liknande dåd har även inträffat i Falun och nu i sommar knivskars en häst i Ludvika.

– Det verkar vara vid den här tiden på året som sådant här händer, säger Leif Andersson, förundersökningsledare vid polisen i Ludvika.

Kan det röra sig om samma gärningsman?– Vi har i nuläget inga misstankar om att det skulle vara det. Men vi ska prata med de poliser som varit inblandade i de andra fallen så får vi se vart det leder.

Johan Beck-Friis på Sveriges veterinärförbund uppskattar att våldsdåd mot bland annat hästar inträffar omkring 20 gånger per år. Men han har även sett ett illavarslande mönster.

– Man har sett att händer det en gång – så händer det ofta flera gånger i samma område. Det finns verkligen anledning för hästägare att vara extra vaksamma nu, säger han.

Det 8-åriga stoet Freja ådrog sig inte några svårare skador, och kommer enligt Sofia Eriksson med stor sannolikhet inte att få några bestående men.