Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Heds IF framgångsrikt i elitserien

Hemmadragarna i Hed gjorde bra ifrån sig när elitserien i dragkamp avgjordes.

Annons

På lördagen arrangerade Heds IF den fjärde och sista elitseriesammandrabbningen för den här säsongen.

Heds IF ställde upp i samtliga klasser och bäst gick det i klassen herr 640 kg, där Hed lade beslag på guldpengen i elitserien.

I klassen 680 kg lyckades också Hed bra och placerade sig på andraplats efter Brunnsbergs IF. Damlaget kom totaltrea i klassen 540 kilo.

– Det gick otroligt bra och det var verkligen lyckat, säger Heds tävlingsansvarige, Krister Nyrén och syftar både på arrangemanget och resultaten.

Lagen kom från Älvdalen i norr till Hovmantorp i söder. Inte helt oväntat så hade Hed de flesta representanterna på plats:

– Vi var 28 stycken från föreningen och så fick vi ihop tio knattar också, säger Nyrén.

FP:s utsände hade förväntat sig att se ett knippe muskelknuttar som drog så svetten sprutade, men blev aningen överraskad:

– Det handlar inte om stora muskler, menar Nyrén. Det handlar om kondition, en hel del teknik och framförallt uthållighet.

Dragkamp är ingen större sport i Sverige och Nyrén nämner att antal licenser ligger stadigt runt 500 per år i landet. Sverige tillhör världseliten där Nyrén utnämner Schweiz till världsledande, med Sverige som god tvåa.

Nyrén gör det mesta för att locka nytt folk till sporten och föreningen.

- Vi är ute i skolor och informerar om dragkamp, men det är svårt att få folk att komma till skott, börja och fortsätta träna.

I föreningen har man pojkar, flickor, män och damer i åldern tolv år och uppåt. Upp till 22 år får man tävla i ungdomsklassen, sedan klassas man som senior. Åldern har dock ingen större betydelse, menar Nyrén.

- Vi har en 60-åring i vårt lag och på hans position är det ingen som slår honom på fingrarna!

Under SM-veckan tidigare i somras så lade Hed beslag på bronset i herr 640 kg och där kan man titulera sig tredje bäst i Sverige. SM del två, övriga viktklasser, avgörs i Hovmantorp om tre veckor. I september är det sedan dags för EM på Nordirland. Fem Heddragare är uttagna dit.

Annons