Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hela flygturen med mobilen på

Nu blir det möjligt att använda mobiler och surfplattor i
flygplansläge även under start och landning. I alla fall på SAS och
British Airways flygningar, de är först ut med att ta till sig de
nya riktlinjerna från EU.

På de flesta flygningar är det helt okej att använda elektronisk utrustning när man väl kommit upp i luften - reglerna har länge tillåtit det i flygplan som befinner sig på över 3 000 meters höjd, så länge mobilerna befinner sig i flygplansläge.

Ingen risk

Men nu behöver du alltså inte ens stänga av mobilen vid start och landning, du kan ha mobilen påslagen i flygplansläge under hela resan - om du flyger med rätt flygbolag vill säga. De nya riktlinjerna som SAS och British Airways följer kommer från flygsäkerhetsförvaltningen inom EU-kommissionen, EASA, som nyligen beslutade att det inte innebär någon förhöjd säkerhetsrisk att ha utrustningen i flygplansläge, skriver The Telegraph. Ändringen kom inte som någon överraskning eftersom FAA, den amerikanska motsvarigheten till EASA, tog samma beslut tidigare i höstas. Andra europeiska flygbolag förväntas ta efter relativt snart.

En halvtimme till

Enligt en undersökning från den brittiska resesajten Sunshine är det redan många som struntar i mobilreglerna på flyget - en av fem britter bryter på något sätt mot vad som är tillåtet. De vanligaste regelbrotten är att glömma eller låta bli att stänga av mobilen under start, och att sätta på den direkt efter landning i stället för att vänta tills dörrarna öppnats.

- Vi vet att många av våra kunder vill använda mobiler och surfplattor mer. Ändringen av reglerna kommer att ge i genomsnitt 30 minuter mer skärmtid per person, på en långflygning med 300 personer innebär det runt 150 extra timmar av tittande, läsande och jobbande, säger Ian Pringle från British Airways till The Telegraph.

Om det nu verkligen är mer skärmtid vi behöver går kanske att diskutera, men nu är det i alla fall inte många minuter man behöver titta upp ens under resdagarna.