Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helt fel om äldreomsorg

Äldreomsorg. Svar på insändare av Kalle på kammarn (1/11).

Jag undrar om Kalle på kammarn (KPK) och jag befinner oss på samma jordklot. Hans verklighet kan inte vara densamma som min och om han trots allt avser Fagersta och Sverige och den i dag rådande äldreomsorgen då har han fel på varenda punkt där han tar heder och ära av såväl politiker, ledning och personal. Ingenting av det KPK säger stämmer med min erfarenhet av äldreomsorgen under de senaste två åren.

Att man i äldreomsorgen vill göra livet så surt som möjligt för de äldre, enligt KPK, är en direkt förolämpning av personalen, som för att betjäna de boende vid högbelastning måste ila som skållade råttor. Att sedan pusta en liten stund måste vara okej. Personalens tålamod med de boende är ofta beundransvärd. Trots all nedsättande kritik av all personal hoppas jag de behåller sin yrkesstolthet.

Vidare menar KPK att maten inte är nygjord och varm och att näringsvärdet inte räcker till för överlevnad samt att det bara är en oaptitlig sörja. Helt galet! Maten är gjord samma dag som den serveras, är varm och fyller gällande krav på näringsinnehåll. Vid behov kan näringstillskott erhållas.

Att aptiten hos de gamla kan vara dålig, är individuellt och kan ha olika orsaker som till exempel mediciner, enligt min egen erfarenhet. De vårdboendes mat tycks dessutom godkännas av besökarna på restaurang Malmen. Min tid hos hemtjänsten visade också att veckoleveranserna av mat från annat håll var överraskande bra.

KPK säger också att de boende går en för tidig död till mötes. Vem kan avgöra detta? Alla i äldreomsorgen är vanligtvis närmare slutet än övriga i samhället. Så säger KPK också att det inte existerar något socialt umgänge. Det beror i mycket på individen, många är trötta och är svårkontaktbara. Men personal och medboende brukar uppmuntra och de aktiviteter som både vårdboende och utomstående äldre erbjuds är betydande, inte minst genom frivilligverksamhet.

”Portionsförpackningar av mediciner har gjort dessa opålitliga” fortsätter KPK. En mycket bra uppfinning som underlättar för både personal och de äldre, enligt mig. Vid leverantörsbyte av portionsförpackade mediciner nyligen fick jag ofullständiga påsar men efter två dygn var detta tillrättat. Bra jobbat!

Önskan att bo tillsammans i livets slutskede kan vara svår att tillmötesgå omgående men det strävar säkert alla kommuner att uppfylla.

Slutligen påstår KPK att politiker och tjänstemän skulle ha fått äldreomsorgen helt om bakfoten och att ”den gamla hederliga ättestupan” verkar vara förebilden. Det säger egentligen allt om KPK:s inställning.

KPK har definitivt gått för långt i ansträngningarna att förvränga verkligheten. De allra, allra flesta äldre (undantag finns naturligtvis) som får äldreomsorg är i stället tacksamma för den fina vård de får och för den oftast glada och alltid vänlig stämning bland personal på alla nivåer och politiker som besöker oss på särskilt boende.

Efter denna Kalle på kammarens insändare har han mist allt mitt förtroende – säkert också hos alla andra som är åtminstone någorlunda insatta i äldreomsorgen, främst i Fagersta.

vårdboende, Fagersta

Bertil Haase

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel