Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemlig picknick i Stockholm

Den 8 augusti äger en av världens största mathändelser
rum i Stockholm. En hemlig jättepicknick där alla är vitklädda och
du tar med bordet själv.

Diner en Blanc, eller "den vita middagen", har under de senaste åren vuxit till att bli en av världens största mathappenings. I dag finns konceptet i mer än 40 städer och den 8 augusti kommer det för första gången till Sverige och Stockholm.

-Eventet startades 1988 av François Pasquier som efter ett par år utomlands återvände till Paris och ville träffa sina gamla vänner igen. Han ordnade en middag på allmän plats och för att folk skulle känna igen varandra bad han alla att klä sig i vitt, berättar en av middagens värdar Bent Hadler på danska eventbyrån Hadler DMC.

Vit picknick

Det hela fungerar som en jättepicknick som arrangeras någonstans i staden. Enligt tradition är platsen hemlig fram till en halvtimme innan start och alla gäster måste komma vitklädda till platsen. Eventet kan liknas vid flashmob då hundratals personer plötsligt dyker upp på en och samma plats och dansar, eller som i det här fallet, äter. I fjol lockades över 10 000 personer till festen som hölls vid Eiffeltornet i Paris.

-Eftersom det är första gången i Stockholm räknar vi med att det kommer någonstans mellan 500 och 1 000 personer, säger Bent Hadler.

Unik plats

Vill man vara med anmäler man sig och betalar på hemsidan http://stockholm.dinerenblanc.info/. Förutom att klä sig i vitt måste gästerna ta med eget bord, stolar, porslin, bestick och vita bordsdukar och om man vill - egen mat.

-Det finns dock en del regler för maten man tar med sig. Det ska vara plockmat eller picknickmat, men av hög kvalitet, säger Bent Hadler.

Alkohol, som vin eller champagne, köper man på plats. Öl eller starksprit får inte förtäras överhuvudtaget. Klockan 23.00 prick är middagen slut, allt skräp samlas in och platsen lämnas städad, som om inget hade hänt.

-Utan att säga för mycket, den plats vi ska vara på i Stockholm är fullständigt unik. Ingen kommer att tro att det går att göra. Det blir fantastiskt, säger Bent Hadler.