Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemlösa skulle bo i omstridda moduler

För 25 år sedan gjorde Fagersta en radikal åtgärd för att ge hemlösa tak över huvudet, efter åratal av problem i Skogslund. Man köpte in moduler åt dem att bo i.

Annons
Änkehemmen. Ännu i början på 80-talet var det en ganska idyllisk plats, men området förföll i takt med att allt fler alkohol- och drogmissbrukare flyttade in.

Fagersta. Det första huset i Skogslundsområdet byggdes 1935 i svensk herrgårdsstil. Det innehöll tio enrumslägenheter med diskbänk och vedspis. Där bodde änkor, en del ensamma, andra med sina barn. De närmaste åren byggdes ytterligare fem likadana hus.

I slutet av 1940-talet byggdes en flerfamiljsfastighet strax intill, som var så modern att den fick namnet Slottet.

I slutet av 1970-talet hade de gamla änkehemmen i Skogslund blivit omoderna och några hemlösa missbrukare fick flytta in. Det rörde sig om hyresgäster som straffat ut sig från annat boende.

I samma veva fick en rad band ha sina replokaler i husen. Rockmossen kallade musikerna området, som låg nära den tidigare soptippen Kottmossen. Musiker och missbrukare blev alltså grannar i det idylliska området som på 1930-talet ansågs vara ett föredöme i landet när det gällde fattigvård.

Men ”Kottis”, som änkehemmen också kallades, blev illa åtgångna av missbrukarna som blev allt fler, och från andra delar av landet och även Danmark kom hemlösa drogberoende och flyttade in. Bråk om pengar och droger var vanligt förekommande. Misären tilltog.

Området betraktades som mer eller mindre laglöst i och med att kriminellt belastade personer vistades där. En av de boende sköts hösten 1991 ihjäl av en person som blivit bestulen upprepade gånger.

Änkehemmen var så nedslitna att det inte ansågs meningsfullt att rusta upp dem. Kommunen beslutade att köpa in moduler som skulle placeras ut på olika platser i Fagersta.

Några skulle ställas vid infarten till bostadsområdet Paradiset. Andra i området kring Fagerliden. Protesterna lät inte vänta på sig.

– Jag minns när det var bandymatch och publiken skrek i kör: ”Inga moduler i Västanfors”. Folk tyckte att det nog kunde bli bra med moduler, men ingen ville ha dem i närheten av sitt eget boende, säger Olavi Viitanen, som var ordförande i socialnämnden på den tiden.

Fagerstaborna protesterade hårt vilken plats som än föreslogs. Till slut bestämdes att ställa några på Knutsvägen och resten placerades i Skogslund.

I och med att så många moduler hamnade på samma plats så fortsatte problemen.

Till slut fick socialnämnden nog.

– På det sista mötet jag var med beslutade vi att modulerna skulle avvecklas, säger Olavi Viitanen.

I stället påbörjades en satsning på boende med personal tillgänglig och med krav på de boende. Det har utvecklats så att det numera finns flera olika nivåer av boende.

Körs bort. Fagersta kommuns försök med moduler åt hemlösa missbrukare var över.
Så här såg det ut i Skogslund på 90-talet när kommunen satsade på bostadsmoduler åt hemlösa missbrukare.
Annons