Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemlösa visar Paris

Riktiga Paris är inte bara Eiffeltornet och Notre Dame. Lär dig om huvudstaden från dem som har tillbringat mest tid på gatorna. De hemlösa.

Annons
Ta en guidad tur till stadens mindre kända stadsdelar. Här syns Belleville.

Turism bör vara en positiv kraft för samhället. Det menar researrangören Alternative Urbaine, som har börjat med annorlunda stadsvandringar i Frankrikes huvudstad. Ett par gånger i veckan kan turister nu se olika kvarter från en hemlös människas perspektiv.

Paris har ett allt större problem med hemlöshet, sedan 2001 har antalet så kallade SDF - utan permanent hem - ökat med 84 procent, rapporterar Paris byrå för stadsplanering, Apur. Enligt de senaste siffrorna står över 28 000 människor utan hem. En av dem är Vincent, som hamnade på gatan efter en depression. Nu guidar han turister runt i det 20:e arrondissementet.

-När jag började göra research upptäckte jag att arrondissementet är fascinerande. Det är ett kvarter med hjärta, säger han, enligt Reuters.

Ger självförtroende

Researrangörens förhoppning är att guidandet ska ge de hemlösa en knuff i rätt riktning. För Vincent har initiativet inneburit en inkomst, och han har dessutom börjat utbilda sig för en ny karriär.

-Vårt syfte är att hjälpa hemlösa att tro på sig själva igen, att de ska kunna skapa sociala band och återfå sin självständighet, säger grundaren Selma Sardouk.

Researrangören hoppas också på att expandera, med fler turer, bland annat skattjakter. Tanken är att visa de mer okända sidorna av Paris och kvarteren som turisterna inte hittar till i lika stor utsträckning.

Läs mer på:http://alternative-urbaine.net/nos-balades. (TT)

Annons