Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemma hos Carl och Karin - då och nu

Sveriges mest kända hem – det måste väl vara Carl Larsson-gården.
Bilderna som pappa Carl målade en regnig sommar fick så stor spridning att Karin och han blev dåtidens inrednings-gurus.
Bostadspuls har kikat in.
Kolla när vi jämför konstnärens bilder med dagens verklighet.

För dig som pluskund:

Enkelt, vackert och funktionellt – ny bok om Karin Larssons trädgård

Svek, svindel och sömnlöshet – men nu ljusnar det för Carl Larsson-gården

Ny bok om Carl Larsson-gården: "Oerhört radikalt för sin tid"

/kultur/nu-oppnar-tocken-carl-igen-med-ny-bok-om-carl-larsson-garden

Carl Larsson-gården ligger i Sundborn utanför Falun, vid ån som är som gjord för kräftfiske och somriga bad.

Många av oss är uppväxta med familjen Larsson på väggarna, ibland är det lika lätt att framkalla bilden av Pontus i skamvrån eller Suzanne vattnandes pelargoner, som att minnas de egna syskonen från vardagliga situationer.

Det här var ett hem med plats för barn och lek, vilket inte var så vanligt runt sekelskiftet. Larssons fick åtta barn och på målningarna ser vi att skrynkliga trasmattor och halvklädda ungar inte var något att skämmas för. Det var helt enkelt livet som pågick.

Bostadspuls har fått hjälp av tre barn från byn att rekonstruera bilderna, och kika runt i huset: Emmy Sernbring, 9 år, Molly Sernbring, 6 år och Lukas Isacson 10 år.

Det var 1888 som familjen Larsson fick huset av Karins far. Lilla Hyttnäs blev parets gemensamma konstprojekt, där de skapade en modern och personlig färgsättning och inredning som för många blivit bilden av Sverige. År 1900 flyttade de hit permanent.

Man kan säga att deras konstnärskap levde i symbios – hon hade en djärv stil och skapade hemmet som han avbildade.

Det är ingen slump att Ikeas formgivare från hela världen kommer hit en gång om året för att inspireras.

– Folk tyckte det var vulgära färger, i fina hem körde man ekpanel, säger intendenten Chia Jonsson när vi står i matsalen, målad i mustiga röda och gröna nyanser.

Och huset ser fortfarande ut som på Karins och Carls tid, hennes väv sitter uppe, liksom hans målning i staffliet.

KOLLA OCKSÅ: Carl Larssons skolhushåll i Falun – nya bilder hundra år senare

Fotnot: Gården har öppet med guidade visningar varje dag 1 maj till 30 september, måndag till söndag klockan 10-17. Under den guidade turen i huset får du veta mer om det världsberömda konstnärsparet och deras liv.