Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemtjänsten larmar om stress

I takt med att allt fler äldre i kommunen behöver hjälp ökar arbetsbördan och stressen för de anställda inom hemtjänsten.

Fagersta. Sedan i somras har arbetsmängden ökat mycket för hemtjänsten som, med sin nuvarande personalstyrka, inte hinner med de dagliga arbetssysslorna.

Vikarier och timvikarier arbetar mer eller mindre heltid för att täcka behovet, vilket gör att ordinarie personal ofta måste ringas in på deras lediga dagar.

– Telefonen går varm hos oss anställda. Det blir ingen veckovila, och tid för återhämtning finns inte. Man får dåligt samvete om man inte går ut när man blir uppringd eftersom man vet hur det ser ut i raderna, säger Ulrika Heydeck, undersköterska på hemtjänsten i Fagersta södra.

– Arbetsmiljön är ohållbar, man ska inte behöva gå till jobbet och vara stressad och oroa sig, säger Carina Gäfvert, undersköterska och huvudskyddsombud för hemtjänsten.

Bristen på personal påverkar också tjänsterna mot brukarna när saker som städning, duschning, tvätt och promenader prioriteras bort.

– Vi gör ett jättebra jobb men på bekostnad av oss själva om det fortsätter så här. Man hinner göra de arbetsuppgifter som måste göras och inget mer. Vi hinner inte ha rast eller ta kompledigt, ta ut semester eller ha tid för friskvård, säger Ulrika.

Nu vill de se en förändring och plan för framtiden för att minska stressen på jobbet.

Att personalen i hemtjänsten har haft en tuff höst är ingen nyhet för vare sig chefer eller socialförvaltningen. Flera insatser har nu satts in för att åtgärda problemen.

En ny chef börjar sin anställning vid årsskiftet och därmed kommer hemtjänsten att ha två i stället för en. Cheferna får varsitt område, norra och södra, att ha hand om. En konsult kommer att tas in för att se över situationen och systemet under början av året.

– Vi jobbar stenhårt med det här, det är inte acceptabelt som det ser ut nu, säger Christina Kaloinen, socialchef i Fagersta kommun.

Socialförvaltningen har valt att fokusera på hemtjänsten nästa år just för att få bukt med de problem som varit.

– Vi tittar på biståndsbedömningen också och diskuterar om vi kan klara av tunga ärenden med hemtjänst fem till sex gånger om dagen med dubbel bemanning, säger Christina Kaloinen.

Hon tror att en av orsakerna till höstens ansträngda arbetssituation kan vara den brist på korttidsplatser som funnits.

– Den 16 januari får vi sju nya platser och då kanske vi kan kapa vissa toppar i hemtjänsten.

[email protected]

0223-466 08

Elin Hofferek

Prioriteringar i hemtjänsten

En del av prioritetsgrupp 1 (det som är nödvändigt att hinna med under dagen):

Frukost, lunch, kvällsmat.

Hygien, framför allt

blöjbyten och toalettbesök. Ej dusch.

På- och avklädning.

Mediciner måste ges enligt ordinationen.

Prioritetsgrupp 2

(det som kan göras en annan dag):

Städning

Tvätt

Handling

Duschning

Matbeställning

Promenad

Källa: Socialförvaltningen, Fagersta kommun