Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Henrik Zetterberg lämnar återbud till World Cup – ersätts av Mikael Backlund

Henrik Zetterberg kommer inte att spela World Cup för Tre Kronor. Han ska istället ersättas av Mikael Backlund. "Han kände att han inte kunde vara 100 procent i tid för World Cup så han var tyvärr tvungen att tacka nej", säger förbundskaptenen Rikard Grönborg.

Annons

TV: Oskar Lund och Fredrik Söderberg pratar om Henrik Zetterbergs avhopp i spelaren ovan.

Henrik Zetterberg i Detriottröjan.

World Cup närmar sig och tanken var att Njurundasonen och Detroitstjärnan Henrik Zetterberg skulle vara lagkapten för Tre Kronor i den stjärnspäckade turneringen.

Nu står klart att så inte blir fallet. Lagkaptenen lämnar återbud till turneringen på grund av skada och ersätts istället av Mikael Backlund.

– Henrik Zetterberg kände att han inte kunde vara 100 procent i tid för World Cup så han var tyvärr tvungen att tacka nej. Vi tycker att Mikael Backlund har visat tidigare att han kan vara en bärande spelare i Tre Kronor och han är väldigt användbar i olika situationer. Hans andra halva förra säsongen för Flames var riktigt stark där han visade att han är en producerande center både offensivt och defensivt, säger Tre Kronors förbundskapten Rikard Grönborg i ett pressmeddelande.

Till TT säger Grönborg:

– Såvitt jag vet så är det en nyuppkommen åkomma, men jag låter Detroit uttala sig om exakt vad det är för skada. Han var nedstämd och hade verkligen sett fram emot det här.

LÄS OCKSÅ: Så reagerar hockeyvärlden på att Zetterberg missar World Cup: "Som att byta Zlatan mot Guidetti"

Ken Holland, general manager i Detroit Red Wings, har berättat för NHL.com att det handlar om en knäskada som Zetterberg drabbats av under försäsongsträningen.

Vem som blir ny lagkapten är inte klart.

– Vi har inte diskuterat det i gruppen med de andra coacherna och rådgivarna, det är en senare fråga. Det viktigaste för oss nu var att hitta en ersättare, säger Grönborg.

Lagkamraten Daniel Sedin säger att han kommer att sakna "Zäta" i laget.

– Det är riktigt tråkigt. Zäta betyder mycket för ett lag, inte bara på isen utan även vid sidan om. Vi har ju spelat tillsammans ända sedan pojklandslaget så det kommer kännas tomt utan honom i laget, säger Daniel Sedin till Sporten.

Hur är han att möta?

– Man måste se upp med honom både offensivt och defensivt. Han är en väldigt ansvarsfull spelare.

LÄS OCKSÅ: Stor förväntan hos stjärnorna inför World Cup – Henrik Zetterberg blir kapten