Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Henriksson: Gåtfullt och osant om skydd av skog

Eleonor Wikman påstår i sin insändare att kommunfullmäktige beslutat ”att stärka skyddet för all skog” medan Vänsterpartiets förslag var att bara ”särskilt skydda sju utpekade områden”.

Om vi går till fakta:

1. Vänsterpartiet föreslog att skyddsklassa 5 procent av skogen som kommunen äger.

2. Kommunfullmäktige beslutade istället att anta en skogsbruksplan där närapå all äldre skog ska slutavverkas och markberedas.

3. Områdena äldre skog söder om Fagersta som kommunen äger har redan slutavverkats och marken står kal.

4. Om kommunen inte avser att skydda skog har en framtida FSC och PEFC-certifieringen ingen egentlig funktion. Kommunfullmäktige röstade ned förslaget att skydda de 5 procent kvarvarande skyddsvärda äldre skogsområdena norr om Fagersta.

5. NVK:s chef har lämnat in anmälningar om slutavverkningar för de skyddsvärda fyra områden norr om Fagersta i det populära friluftsområdet, bland annat Kolarbysjön.

6. NVK:s chef struntade i löftet (och beslutet) att tidigt i processen koppla in naturvårdshandläggaren (som 4 månader efter slutavverkningsanmälningarna fortfarande inte kopplats in).

Hur en skog kan vara mer skyddad utan skydd än med skyddsklassning är en gåta.

Hur en skog kan påstås vara skyddad när slutavverkningsanmälningar, det vill säga kalhuggning, lämnas in till Skogsstyrelsen är mer än en gåta. Det är helt enkelt inte sant.

Stig Henriksson (V)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel