Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Henriksson ser risker med brandutredningen

Utredningstiden för den stora skogsbranden har halverats. Risken är stor att kvaliteten försämras, menar Stig Henriksson (V).

Annons
Stig Henriksson (V) ifrågasätter att utredningstiden för branden kortats till ett halvår. Han är också kritisk till att MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som själva deltog i brandbekämpningen, numera ansvarar för utredningen.

Utredningen av sommarens skogsbrand skulle först pågå i ett år. Nu har tiden för utredningen bantats ner till ett halvår.

Stig Henriksson, före detta kommunalråd i Fagersta och i dag ledamot i försvarsutskottet, ser risker med de nya förutsättningarna och tog i går kväll upp ämnet i en interpellationsdebatt i riksdagen.

– Utredarna har lagt upp arbetet efter den ursprungliga tidsplanen. Nu blir det stympat och risken är stor att kvaliteten på utredningen försämras, säger han.

En heltäckande utredning borde vara av högsta prioritet, menar Stig Henriksson.

Han påpekar vikten av en oberoende utredning och ifrågasätter att ansvaret för att komma med förslag på förändringar och förbättringar i katastrofhantering har flyttats från Försvarsdepartementet till MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– Normalt ska man aldrig utreda sig själv och MSB var i högsta grad delaktigt i skogsbranden. Då ska man inte vara den som kommer med förslag på förändringar och förbättringar, säger Stig Henriksson och fortsätter:

– Allt som riskerar att skada trovärdigheten är illa i ljuset av brandens omfattning.

Utredningsresultatet ska redovisas den 1 mars.

Annons