Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Henrikssons vinstjakt

Fagersta. Kommunstyrelsen med kommunalrådet Stig Henriksson (V) i spetsen har mycket riktigt lagt besparingskrav på de olika nämnderna, utan annan synbar orsak än att upprätthålla ett positivt resultat i kommunens ekonomi.

Det medför att tjänstemän på förvaltningarna listar ner förslag till besparingar och presenterar dessa för politikerna i respektive nämnd. Hur orimliga de än är.

Det var till och med på tal härom året att dra in mjölken på kommunens förskolor. Besparingsivern har exempelvis också fått konsekvenser att äldre i behov av vård tvingats dela rum med någon man inte känner. Nedskärningar är heller inget nytt, utan det sker varje år. Man hyvlar av mer och mer i verksamheterna, så till den grad att det i princip inte finns något att spara in på – utan att skära ner på väsentliga delar av välfärden.

Att det uppstår underskott i budgeten inom vissa nämnder kan ibland vara ofrånkomligt, det kan exempelvis oförutsett tillföras elever i skolor eller uppstå behov av försörjningsstöd som man inte kunnat räkna med. Då måste det skjutas till medel, liksom budgeteras för det kommande år.

Det människor i allmänhet sannolikt reagerar mest på är att alla dessa nedskärningar sker trots det faktum att kommunen redovisat vinster i många år, 45 miljoner bara 2012. Hur kommer de pengarna allmänheten till nytta?

Stig Henriksson säger själv att vinster inte hör hemma i välfärden, men han ”glömmer bort” sin ideologiska grund i sitt drivande av Fagersta som vinstsökande bolag.

Att tjänstemännen inom kommunen fattar det udda beslutet om att ge beskedet om genomförandet av stängningen av förskolan i Ängelsberg mitt i semestern och med väldigt kort tidsfrist för föräldrar att hitta andra lösningar är inget annat än dumt. Oavsett hur ohållbart det var att behålla förskolan där.

Den sittande borgerliga regeringen bedriver en politik som stänger ute folk från samhället, straffar sjuka och för över statens kostnader till kommunerna.

Vi har sett effekterna av det sedan maktskiftet efter valet 2006 i form av bland annat ökade försörjningsstöd. Men det är inte Fredrik Reinfeldt som föreslagit att dra in mjölken på förskolorna. Det är det ensidiga strävandet efter ett positivt ekonomiskt resultat i Fagersta.

ordförande, S i Fagersta

Marino Wallsten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel