Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Het debatt om storregionen

Efter över tre timmars het debatt sa landstingsfullmäktige ja till att satsa på en storregion. Om förslaget blir verklighet bildar sex län Svealandsregionen om två år.

Annons

En statlig utredning föreslår att Sverige från 1/1 2019 ska indelas i 6 län i stället för nuvarande 21. I förslaget till storregion ska Dalarna, Gävleborg, Uppsala, Sörmland, Örebro och Västmanland samarbeta.

Läs mer: Stor oenighet om storregion

Majoriteten i landstingsfullmäktige är för regionbildningen. Men preciserar inte hur många län som ska ingå och inte när man vill att den ska bildas.

Debatten i landstingsfullmäktige gick het på onsdagen när det skulle klubbas ett yttrande som överlämnas till Finansdepartementet.

Oppositionsrådet Tomas Högström (M) anser att regionindelningen är den mest betydelsefulla för västmanlänningarna på årtionden. Han vill därför att väljarna ska få folkomrösta 2018.

– En så stor fråga ska väljarna få pröva i ett val, säger han.

Landstingsrådet Hans Jansson (V) hade svårt att se hur en omröstning ska gå till i praktiken.

– Det är som att ta ut ett lag i skolan, säger Jansson som bland annat såg svårigheter att sjösätta en stor- region redan till 2019.

Läs mer: För eller emot – så tycker lokala politiker i frågan

Tomas Högström är emot vad han kallar för en monsterregion med 6 län och 64 kommuner.

– Argumentationen är att allt blir så mycket bättre bara vi gör det större. Men det är ingen bra lösning för västmanlänningarna som får mindre inflytande. Det blir helt enkelt för stort, säger Högström, som fruktar högre skatt i ett storlän.

Landstingsrådet Denise Norström (S) säger att det inte finns någon lag på att det ska bli skattehöjningar.

– Det är upp till oss var vi landar. Det får vi hantera innan vi går in i ett nytt län – och det är vi inte färdiga med, säger Norström.

Hon anser att Tomas Högström använde sig av skrämselpropaganda i debatten.

– Det är trist. Du och jag ska ju göra ett jobb ihop och se till att det blir så bra som möjligt (för västmanlänningarna), säger Norström.

Högström svarade att om förslaget blir verklighet tänker han utifrån de givna förutsättningarna jobba för länets bästa.

Maria Liljedahl (SD) tror att kopplingen till Västmanland blir mindre. Hon var tydlig när det gäller en blivande storregion.

– Vi vill inte ha den alls.

Efter den långa debatten klubbades majoritetens (S, V, MP) yttrande. Moderater och liberaler vill i ett gemensamt förslag samarbeta med Uppsala och Sörmland och reserverade sig. Centern och Sverigedemokraterna reserverade sig också till förmån för egna yrkanden.

Kristdemokraterna gick emot kollegorna i oppositionen. KD är i stora drag överens med majoriteten om regionbildningen och yrkade bifall till landstingsstyrelsens förslag.

Annons