Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hildén om målvakterna: "De två bästa i serien"

Jonas Hildéns nya roll som målvaktstränare har gjort honom själv, målvakterna och Västanfors gott.
Här berättar han om nerverna, den hårda konkurrensen bland målvakterna och hur han tar ut vem ska ska vakta målet till en match.

Västanfors IF:s Jonas Hildén handplockades av Lars Aronsson och Björn Forsberg för att bli en ren målvaktstränare till den här säsongen. Nu, några matcher in i serien, kan Hildén själv reflektera över sitt arbete.

– Det är ganska jobbigt att stå på sidan om. Fast å andra sidan mer utvecklande att hjälpa andra spelare på ett vis, säger han.

Är det ett svårt jobb?– Nej, men jag har nerverna utanpå kroppen. Det är jobbigt att stå och titta, det tycker jag är det värsta. Ibland är det nästan så att jag går ner i omklädningsrummet. Det är ju samma laddning för mig som spelarna, jag är fortfarande involverad.

Hildén la handskarna på hyllan för fyra år sedan, men har efter det ändå fått hjälpa till när det har behövts på isen. Redan förra året ville ledningen ha en målvaktstränare, men eftersom laget bara hade en målvakt var Hildén i stället tvungen att finnas med på bänken på matcherna och stå i mål på träningarna. Nu är det dock annorlunda. Med Adam Johansson och Andreas Sundberg i laget kan Hildén fokusera helt på sitt jobb som ren målvaktstränare.

– Nu kan jag stå och titta på Adam och ”Sumpan” en hel träning och se hur de agerar. Jag kan utgå från det och se vem som är bäst just då och vem som behöver träna på vad.

Hildén är ansvarig för att ta ut vem som ska vakta målet till matcherna. Ett angenämt problem, enligt honom själv.

– De är så fruktansvärt jämnbra våra målvakter, men de har helt olika spelstilar. Nu går jag mer på magkänsla vem som ska stå. Jag tittar på vem som har gjort det bra och vilket lag vi ska möta i helgen.

Och de mår bra av konkurrensen, tror du?– Ja, det är en jäkla konkurrenssituation. Egentligen vill jag ju att båda ska spela, haha. Men de har tagit situationen bra. ”Sumpan” har verkligen krigat för att få spela. Han krigar på varje boll och har en jäkla inställning. Adam likaså. Om de inte är bra på träningarna får de inte stå på matcherna, så enkelt är det.

Vad känner du själv att du kan lära ut?– I början (av säsongen, reds anm) tränade vi mest på stora spelövningar och då var det inriktat på utespelarna. Nu ska jag peta mer i detaljer hur man står i målet, hur man kommer ut mot skytten, vinklar och hur man skär av. Jag tittar på bandyn på tv också, där man ser Sveriges bästa målvakter.

Har era målvakter skött sig hittills?– De har gjort det jättebra. ”Sumpan” räddade oss mot Borgia när vi tappade vårt spel. Adam gjorde några riktigt bra räddningar mot Finspång. Det är två otroligt stabila målvakter. I år är Adam och ”Sumpan” de två bästa målvakterna i serien.

Andreas ”Sumpan” Sundberg är själv otroligt nöjd med sin tränare Hildén:

– Jag tycker att han är jättebra. Han kommer med idéer om vad jag ska tänka på och utveckla, säger Sundberg som inte hade någon egen målvaktstränare i varken Eskilstuna eller Katrineholm.

– Det är väldigt bra att ha honom. Jag får bra feedback hela tiden.

Vad säger du om den hårda konkurrensen på målvaktspositionen?– Jag känner att det är jättebra. Jag och Adam har pratat om allting. Man kan inte slappna av en enda träning, då är man direkt orolig att bli petad till matchen. Samtidigt vill även båda stå, så det sporrar där också. Om man blir petad blir man besviken, men man får kriga mer nästa vecka.

Hildén fyller i och avslöjar när han tar ut målvakten till helgens match:

– Efter torsdagen tar jag ut målvakten. Under torsdagsträningen summerar vi träningsveckan. Den som är hetast står, så enkelt är det.