Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hippa Monti mitt i Rom

Trendiga affärer, enkla vinbarer och restauranger med mat typisk
för regionen - många turister missar Monti i jakt på Roms
sevärdheter. Men det gamla arbetarkvarteret ger en genuin känsla av
vardagsliv i den eviga staden.

Piazza della Madonna dei Monti fylls sakta med folk. I eftermiddagssolen är det lilla torget romarnas eget vardagsrum, och de flockas på trapporna till den porlande fontänen. Studenter sitter och röker, en kvinna läser tidningen och ett kompisgäng har picknick. Några hundra meter härifrån tar sig turisterna till Colosseum i en strid ström. Men de flesta missar Rione Monti, Roms äldsta distrikt som länge var hemvist åt stadens fattiga arbetare. Och det är synd, för här får man både en dos av det antika och det mer moderna Rom. Som så många andra arbetarkvarter har området gentrifierats och blivit hippt.

- Men i Monti, till skillnad från i Trastevere, bor det fortfarande många italienare, säger Mino, bartender på kvarterskrogen Ai Tre Scalini som öppnade redan 1895.

Kul shopping

Kvarteret ligger inklämt mellan Via Nazionale och Via Cavour. Efter att de fattigaste romarna blev ivägkörda, de sista för bara ett femtontal år sedan enligt Mino, har det förändrats, på gott och ont. Folkligheten finns kvar, med lokala slaktare och kvarterskrogar som mest lockar italienska stammisar. Men allt fler medvetna småaffärer poppar upp. Vill man shoppa i Rom är det här ett av de mest spännande områdena - mer levande än lyxbutikerna vid spanska trappan eller dussinaffärerna längs via del Corso. Här kantas de kullerstensbelagda gränderna av konceptbutiker och ambitiösa inredningsaffärer.

- Shoppingen är coolare i Monti, här finns det affärer som säljer nya lovande designers och andra affärer där hantverkare och designers själva kan visa sina kreationer, säger Maurizio Gentile, modeskribent och affärsbiträde som tycker att Rom är hopplöst traditionellt och inskränkt.

Trendkänsligas favorit

Om helgerna lever området upp än mer, när konstnärer och trendkänsliga unga italienare söker sig till marknaden Mercato Monti som funnits i fem år och bara blir allt mer populär. Smycken, kläder, gamla kameror, begagnat och nytt - allt blandas i stånden på det lilla området. Promenerar man vidare längs Via del Boschetto, Via Panisperna och Via dei Serpenti gäller samma sak: Här ordnar de små butikerna konstutställningar och poesiaftnar. Rom är annars inte en stad känd för sin avantgardiska sida. Historiens vingslag dominerar: Överallt ser man utgrävningar, gamla statyer och antika ruiner. Det är naturligtvis en del av Roms charm, få städer bjuder på sådana svindlande tidsperspektiv. Har man aldrig varit i staden ska man inte missa att promenera förbi Colosseum, att beundra Fontana di Trevi om natten eller att insupa Petruskyrkans storslagenhet. Från Monti är det bara ett stenkast till antika Forum Romanum, det pampiga Viktor Emanuel-monumentet och paradgatan Via dei Fori Imperiali som Mussolini lät bygga mellan Piazza Venezia och Colosseum, ett område som visar vilken levande historiebok Rom är. Alldeles i närheten finns också kyrkan San Pietro in Vincoli, där man kan få en glimt av Michelangelos skulpturkonst.

Middagarna centrala

Men Rom vore inte Rom utan sitt folkliv. Många av romarna söker sig numera till stadens utkanter för att äta ute - medellönen i Italien är skrämmande låg och arbetslösheten hög. Fast man kan hitta prisvärd mat i centrum, det romanska köket är enkelt och rustikt. Portionerna är stora, mattiderna sena. Rom är inte Europas mest utvecklade feststad. Pigneto är kvarteret där det händer om man vill gå ut, missa till exempel inte stans bästa rockklubb, Circolo degli Artisti, på Via Casalina Vecchia 42. Men i Rom består kvällsnöjet framför allt av att äta gott och länge. Även om många romare inte har råd med la dolce vita numera så har de kvar inställningen att man bör umgås och njuta av livet ihop med goda vänner - och över en vällagad middag.

På den lilla vinbaren Al Vino Al Vino laddar vi upp med ett gott glas vitt. Vid baren börjar någon av stammisarna ofta småprata - här har jag mött allt från desillusionerade före detta partimedlemmar i Berlusconis parti PDL, till dansare och studenter. Italienarna är ett socialt släkte.

Levande folkliv

Senare på kvällen blir det en mastig carbonara med rejäla bitar griskind och friterade kronärtskockor - två typiska rätter - på restaurangen La Carbonara. Pasta cacio e pepe - ost och peppar - är en Rom-klassiker som passar vegetarianer bättre. En annan kväll går vi till Urbana 47 för vällagad mat med säsongens råvaror.

På trottoaren utanför Ai Tre Scalini minglar folk runt. Just så är Rom bäst: När folklivet blåser liv i de gamla omgivningarna. Den som vill fortsätta kvällen kan ta en sväng till Trastevere - trots turisterna är myllret i de pittoreska gränderna värt att uppleva. Har du turen att få åka dit på en vespa är Rom-romantiken fulländad.

Fakta/Rom

Allmänt

Rom är huvudstad i Italien och ligger i regionen Lazio. Staden ärbyggd på sju kullar, vilket också har gett namn åt Monti, sombetyder just berg. Kvarteret kallas så för att flera av Roms kullarhörde till detta område. Monti kallas även suburra, vilket betyderungefär "under staden".

Resa dit

Flera stora bolag flyger till Rom, bland annat Norwegian, SAS,Swiss Air och Lufthansa.

Valuta

Euro. 1 euro är ungefär 9 kronor.

Prisnivå

Mat och dryck är billigare än i Sverige, liksom taxi ochkommunikationer. När det kommer till kläder och skor är prisernaofta ungefär desamma.

Säsong

Höst och vår. Under sommaren kan det bli riktigt hett i Rom och ettbesök då rekommenderas inte. I augusti flyr romarna staden. Oftahåller värmen i sig sent in i november, december.

Tips

Vill du få en inblick i Roms historia? Ta med dig Elsa Morantesklassiker Historien (La Storia) på Rom-resan. Den skildrar stadenunder andra världskriget och visar både folkets umbäranden och deomvälvningar som landet var med om.

Fem affärer i Monti

+B. Butik precis vid torget Madonna dei Monti, med snygga kläderfrån italienska, franska och spanska designers. Det är dyrt, menplaggen man köper här blir juveler i garderoben för åratalframåt.

Piazza della Madonna dei Monti 1, telefonnummer: +39 06 47 82 6335.

+Mercato Monti. Fler och fler söker sig hit så nu har man utökatöppningstiderna. Från klockan 10 till 20 kan man komma hit påhelgerna och botanisera bland kläder, smycken och prylar. Vissasaker kostar på tok för mycket men det går också att fynda. ViaLeonina 46, precis intill tunnelbanestationen Cavour, Metro B. www.mercatomonti.com+Pifebo Vintage Shop. Liten second hand-affär där man kan fyndakläder, skor och solglasögon. Via dei Serpenti 141, www.pifebo.com

+Nora P. Snygg och trendig inredningsbutik där man både fårinspiration till hemmet och kan köpa mindre presentartiklar. ViaPanisperna 220

+Pulp. Städad, snygg och välsorterad second hand-affär med kläderfrån designers som Gucci och Chanel.

Via del Boschetto 140.

Äta och dricka

+La Bottega del Caffè. Perfekt för en kaffe eller ett glas proseccoi skuggan på torget Madonna dei Monti. Ett av relativt få kaféerdär man kan sitta ned i lugn och ro och fika (Många italienaredricker sitt kaffe vid bardisken). Piazza Madonna dei Monti5.

+La Carbonara. Restaurang med rustik, romansk mat. Carbonara ärderas specialitet men prova också kronärtskockorna. 214, ViaPanisperna, www.lacarbonara.it

+Al Vino Al Vino. Mysigt och mycket enkelt litet vinotek med mångalokala stammisar. Ett bra urval av viner och schyssta priser.Passar perfekt för ett glas vin innan middagen. Via dei serpenti19.

+Urbana 47. En restaurang som sätter passionen för maten ochmiddagens sociala funktion i fokus. Snygg inredning, vällagad ochprisvärd mat med en kreativ touch av kocken. Via Urbana 47. www.urbana47.it/home+L'Asino d'Oro. Prisad restaurang i hjärtat av Monti, med matfrån regionen Tuscia. Inredningen är enkel och kanske lite välmodern. Men maten är en god kombination av traditionella recept imodern tappning. Via del Boschetto 73.

+Le Mani In Pasta. En av mina favoritrestauranger i Rom ligger iTrastevere, så här är ofta fullt av turister. Men många urlokalbefolkningen är stammisar. Musselsautén är fantastisk,hummerpastan får dina ögon att tåras och efterrätterna är utsökta isin enkelhet. Via dei Genovesi, 37.

+Salotto 42. Längtar du efter en lite moderna loungebar i Rom? Härfinns goda drinkar, snygg inredning och ett fint läge vid vackraPiazza di Pietra. Baren ägs av ett svensk-italienskt par. www.salotto42.it