Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historiken bakom chefens avtal

Orsakerna till att Harold Nilsson får lön, pension och konsultarvode går att spåra flera decennier bakåt i tiden. 

Annons

Harold Nilsson har arbetat sedan 1970-talet i Fagersta kommun och var tidigt omtalad som en i det närmaste ovärderlig tjänsteman för kommunen, bland annat eftersom han alltid jobbat hårt, varit involverad i det mesta samt besitter en bred kompetens.

1989 slöt kommunen och Harold Nilsson ett avtal som innebar att han kunde gå i pension 1995 vid 43 års ålder. Men det året ingicks ett nytt avtal, enligt vilket Nilsson hade möjlighet att gå i pension vid 58.

Det avtalet gick ut 2010. Till Fagersta-Posten hävdade Nilsson då att han var intresserad av att förlänga, men att den då sittande politiska majoriteten inte var det.

Han gick i pension 2010 och startade den egna firman Alnitec AB, som gjorde det möjligt för kommunen att anlita honom som konsult.

Stig Henriksson (V) skrev på avtalet som innebar att Fagersta kommun kunde köpa konsulttjänster av Harold Nilsson, samtidigt som han var anställd som förbundschef på NVK.

- Harold Nilsson hade ett förmånligt förhandlingsläge. Avtalet som (S)-ledningen skrev under på 1990-talet är juridiskt bindande och innebär att han i pension får 90 procent av sin lön så länge han lever, säger Henriksson.

Varför blev han 2010 inte fortsatt anställd på heltid?

- Det är ganska komplicerat. Man kan säga att det finns avräkningsklausuler som gör att den här lösningen var mest förmånlig för kommunen, säger Stig Henriksson.

Det före detta kommunalrådet i Fagersta trycker också på Harold Nilssons värde för kommunen; enligt Henriksson har kommunen tjänat in minst 30 miljoner kronor tack vare Nilssons insatser som konsult. 

I samma veva (2010) anställdes Nilsson av NVK på 50 procent, för att förbundet skulle kunna klara verksamheten. Den här anställningen har därefter utökats och sedan november 2013 arbetar Nilsson heltid. 

Läs mer: (S) granskar chefens inkomster

Annons