Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Historiska vingslag i Krakow

Krakow är Polens kulturella huvudstad. Här finns en rik historia
och en stor mängd studenter som förvaltar det intellektuella arvet.
Till och med saltgruvorna har förvandlats till konst.

Det är sen kväll och som vanligt kö till kioskerna på Plac Nowy som säljer zapiekanka, de billiga avlånga pizzamackorna som är en verklig Krakowklassiker.

Plac Nowy är salutorget i den judiska stadsdelen Kazimierz. Men judarna tvingades bort av nazisterna och de flesta av de få som överlevde världskrigets terror flyttade till Israel. Kvarteren stod länge och förföll, men i dag söker sig Krakowborna gärna hit för stans bästa pubrundor på hak som Singer, Alchemia och Mleczarnia. Vill man fortsätta ännu senare finns det gott om cocktailbarer och klubbar som håller öppet in på småtimmarna. Men på dagtid sitter man lika gärna med en poesibok och en kaffe på puben, där flaskor och glas pryds av dansare i folkdräkter från Malopolska, den sydliga del av landet vi nu befinner oss i.

Innovativa museer

Krakows centralpunkt är torget Rynek Glówny, där nationalpoeten Adam Mickiewicz står staty. Mitt på torget finns det vackra tyghuset, en saluhall från 1300-talet som i dag härbärgerar hantverksbutiker med högklassiga souvenirer från trakten - som de bedårande träänglarna och vackert målade minibyråer.

Under Tyghuset finns nu ett av Europas mest innovativa historiska museer, där Krakows historia skildras med hjälp av ny interaktiv teknik. Ingen bör missa att studera digitalt skapade byggnader, som till synes svävar i ens hand - science fiction mitt bland medeltida minnen.

Slår man sig ned på någon av torgets uteserveringar kan man varje timme höra en ensam trumpet ljuda från toppen av den stora Mariakyrkans vänstra torn - en urgammal tradition. Kyrkan syns också fint från fönsterborden på Krakows finaste restaurang - Wierzynek, där elegant miljö och utsökt mat kombinerats med - i varje fall för en svensk - låga priser.

Mäktigt slott

Det mäktiga före detta kungasätet Wawel, på en kulle söder om Gamla stan med strategisk vy över floden Vistula, är ungefär samtida med Mariakyrkan. En guidad tur genom slottet är intressant - missa inte "hönsfotrummet" - slottets mest udda, tillika vackraste.

I katedralen intill ligger en lång rad av Polens regenter begravda - bland andra den kontroversiella presidenten Lech Kaczynski som dog i en flygolycka 2010.

Att bara promenera runt i Gamla stan och själv upptäcka barockkyrkor, nyrenoverade synagogor eller konstmarknaden vid stadsmuren nära det välkända runda fortet Barbakan räcker långt. Men det är mödan värt att ta sig lite längre bort.

Schindlers fabrik

I den precis som Kazimierz förr judiska stadsdelen Podgórze står ännu Oskar Schindlers gamla fabrik - berömd från Spielbergfilmen Schindler's list. Sedan 2010 är den museum med fokus på livet i Krakow under den brutala tyska ockupationen 1939 till 1945.

Vill man återuppleva decennierna då Polen var en del av den sovjetiska intressesfären bakom järnridån är en spårvagnstur till Krakows närmaste granne - stålverksstaden Nowa Huta intressant. Här fanns ingen malm att göra stål av - den fraktades långväga med järnväg. Nej, Nowa Hutas socialistiska planering och rykande skorstenar var främst ett försök av de styrande kommunisterna att slå undan benen för Krakows intellektuella som drömde om ett fritt Polen.

Gruvarbetare skulpterade

Nowa Huta känns ännu dystert. Då är en annan - och betydligt äldre - industriupplevelse långt mer upplyftande. I Wieliczka, 1,5 mil från Krakow, finns en av Polens många saltgruvor. Arbetet var säkert hårt, men här skapade gruvarbetarna en rad unika saltskulpturer, små kapell och till och med en stor underjordisk katedral helt i salt. Även ljuskronorna i taket är gjorda av saltkristaller och Wieliczka är ett världsarv, precis som Krakow. Det är lätt att förstå.

Fakta/Krakow

Allmänt

Krakow är Polens kulturella hjärta och i särklass mest sevärdastad. Långa tider har Krakow varit polskt kungasäte men numerakonkurrerar alla flerhundaråriga sevärdheter med ett superbt utbudav restauranger, barer och natthak. Kan man polska kan man glädjasåt ett fint utbud av av teater och poesi, kan man det inte är bådealla klassiska konserter som rock och popdito kul.

Valuta

1 szloty = cirka 2,18 kronor. Uttagsautomater är vanliga.

Prisnivå

Klart lägre än i Sverige.

Säsong

Vår, sommar och tidig höst samt veckorna före jul ärtrevligast.

Resa dit

Norwegian flyger direkt till Krakow från Arlanda, Köpenhamn ochOslo. Wizzair flyger från Skavsta och Malmö till Katowice, varifråndet finns flygbuss de åtta milen till Krakow. Andraflygmöjligheter: LOT via Warszawa och CSA via Prag. Med Norwegiankan man flyga från Göteborg via någon av de skandinaviskahuvudstäderna.

www.norwegian.se, www.wizzair.com