Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Historiskt skepp i Storbritannien

Ett nytt museum för historieintresserade öppnar i Portsmouth.
Efter decennier av ombyggnationer visas nu ett skepp från
1500-talet, där delar av Tudor-familjen styrde.

Ett historiskt skepp som ingick i Henry Tudors flotta, eller Henry VIII, finns nu till beskådan i Portsmouth. Skeppet sjönk år 1545 under en attack mot Frankrike men räddades 1982. Det krävdes över 28 000 dyk för att hämta upp skeppet och restaurera det igen. Efter decennier av ombyggnationer får allmänheten nu besöka skeppet, i det nya museet Mary Rose Museum. Historikern och museets ambassadör säger:

- The Mary Rose är Englands Pompeji, bevarat av vatten, inte av eld. Tudorfamiljens liv finns här, att se skeppet är som att kliva in i en Holbein-målning.

Tillägnat sjömännen

Museet är tillägnat alla de sjömän som miste sina liv på skeppet. Deras historier är också ett av nyckelelementen i utställningen. Besökarna ska bland annat kunna se på historiska föremål från 1500-talet och få en känsla för hur det såg ut ombord under Tudor-tiden, och för hur sjömännen där levde.

Man har byggt museet i samma hamn som skeppet konstruerades i år 1510, för ungefär 500 år sedan. I torrdocka i samma hamn ligger också amiral Nelsons kända linjeskepp HMS Victory till beskådning. Läs mer på www.maryrose.org och www.hms-victory.com