Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hit reser vi helst på semester

Trots att svenskarna blir allt mer resvana går varannan utlandsresa till länderna runt Medelhavet. Och populärast är charterklassikern Spanien. Hit har resandet fördubblats de senaste åren.

Resultatet kommer från resemagasinet Vagabonds årliga Resebarometer, som görs i samarbete med Rese- och Turistdatabasen (TDB). Undersökningen bygger på 24 000 intervjuer.

Av sammanställningen framgår att vi, trots resvana och researrangörernas lanseringar av långväga resmål, gärna reser inom Europa. För första gången på länge består tio-i-topp listan faktiskt enbart av europeiska länder.

Spanien uppgraderar

USA, som varit ett hett resmål i flera år, backar något som helhet, och halkar ned till en elfte plats på topplistan. New York lockar dock fler besökare än någonsin.

Men det är Spanien som sopar banan. Antalet resor till semesterklassikern har fördubblats på tre år.

-Det hänger framför allt ihop med Egyptens kris. För tre år sedan började charterplanen styra västerut igen, säger Hans Remvig, statistiker på TDB.

-Ett annat skäl är att resmål som Gran Canaria och Mallorca uppgraderat standarden på hotell och restauranger.

Estland ökar mest

Det resmål som ökar mest är Estland, 52 procent mellan 2012 och 2013. Även Cypern gjorde en stor ökning, med 40 procent. Den största minskningen står Polen för, 18 procent på ett år. Thailand återtar lite, efter ett stort tapp mellan 2011 och 2012.

Totalt fortsätter utlandsresandet att öka, och den globala ekonomiska krisen har knappt påverkat svenskarnas resvanor, visar Vagabonds undersökning. Från 1990 har utlandsresandet ökat med 56 procent. Sättet vi reser på är dock i förändring. Charterresandets andel minskar, och vi flyger i stället allt oftare med reguljärflyg och bokar boendet själva på internet.