Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hitta Gotlands pärlor

Fårös soldis och kilometerlånga stränder. Gotland är magiskt på
sommaren. Passa på att njuta av öns alla pärlor.

Fem höjdare på Gotland

1. Norsta Auren är en lång strand med vit sand mellan Fårö fyr och Skär. Den kan vara lite krånglig att hitta till, genom skogen, men är väl värd mödan.

2. Raukarna, vid Langhammars på norra Fårö. Landskapet står orört sedan 1600-talet och 15 fiskebodar finns kvar vid Helgumannens fiskeläge. Vid öns största raukområde Digerhuvud hittar man många av de speciella stenformationerna. I Lauters finns kalkpatrongårdar och fornåkrar kvar.

3. Åsa Stenkyrka. På sin gård tillverkar och säljer Åsa Thunholm Håkansson stickade plagg inspirerade av 1960-talsmönster i färger som vinrött och olivgrönt. Hon är en utmärkt företrädare för öns stolta sticktraditioner i ren ull. www.thunholm.se.

4. Ljugarn. Kilometerlång sandstrand, Vitvärs fiskeläge med semesterby, raukfältet Folhammar och restaurang Bruna dörren i lilla, lugna Ljugarn.

5. Katthammarsvik. Njut av rökt flundra, inlagd sill eller färsk kokt lax på Pirkrogen vid fiskeläget. Stora lekytor för barn vid utebord med strålande eftermiddagssol i sköna Katthammarsvik.

Gotlandsexpertens tre favoriter

Jonas Henningssons har skrivit boken Gotland-upplevelser och utflykter, (Ica Bokförlag) med stämningsfulla bilder av Linda Gren. Här finns mängder av Gotlandstips - från hantverksbodar, gårdsbutiker och stränder. Här tre av hans favoriter:

1. "Lilla Närsholmen nära Lau på sydostkusten är en av Gotlands vackraste platser. Kom sent på eftermiddagen, då har du fält med blåeld vid den polkagrisrandiga fyren och det stora blå havet för dig själv."

2. "Av öns många vackra vägar längs havet är den runt Sysneudd speciell. Starta vid Sysne fiskeläge där fiskebodarna balanserar på stenhällar och havet glittrar nedanför. Naturen på udden är kargt storslagen."

3. "Stränderna på ostkusten är mindre besökta än de på västkusten och på Fårö, men minst lika fina. Grynge, St:Olofsholm, Kyllaj, Lausviken och Herte är favoriter vi återvänder till med halvtomma strandremsor även under högsäsong."