Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hitta skogens guld med hjälp av din hund

Hur ska man få sin hund att intressera sig för svampar när allt den vill ha är köttbullar och falukorv? Lätt – med hjälp av köttbullar och falukorv! "Repetition och belöning är nyckeln till inlärning, och vägen till en välfylld svampkorg" berättar hundexperten Christine Ehrlander.

Annons

Så hur gör man? Steg ett är att kombinera hundgodis och svamp. Lägg hundens favoritgodis under den svampsort du vill att hunden ska söka efter, förslagsvis kantarell som är en bra nybörjarsvamp med sin distinkta doft och utpräglade utseende. Hittar du inga i skogen kan du köpa några i matvarubutik. Viktigt att tänka på är att inte ta svampen med händerna, då det finns en risk att svampen börjar lukta husse eller matte. Plocka med tång och använd sedan handskar.

Steg två är att belöna hunden med godis varje gång den markerar rätt svamp. Både steg ett och steg två kan ta lite tid att lära in, så ha tålamod och belöna mycket.

Sveland informerar om att det är viktigt att belöna då hundar av naturen saknar incitament att leta svamp. Foto: Fredrik Persson /  TT

– Repetition och belöning är nyckeln till inlärning, och vägen till en välfylld svampkorg. Tänk på att hunden präglas av din entusiasm, det hörs om du är engagerad och genuint glad. Variation är också avgörande för att behålla hundens intresse. Variera både platsen för övningen och sättet du belönar på. Tappa inte tålamodet om din hund behöver många träningstillfällen. Alla individer är olika och kräver olika mycket övning, men de flesta hundar kan lära sig leta svamp, säger hundexperten Christine Ehrlander på Sveland Djurförsäkringar i ett pressmeddelande.

Ska du träna din hund till att markera skatter i skogen måste du även ha kunskap i vilka svampsorter som är giftiga. Hundar är nämligen lika känsliga som vi människor.

– Hundar som fått i sig giftig svamp får symtom som orkeslöshet, kräkningar och diarré. Vid misstänkt svampförgiftning får hunden kräkframkallande medel och behandling med dropp. Det är viktigt att inte själv försöka få hunden att kräkas, då det kan förvärra hundens tillstånd. Svampförgiftning är dock mycket ovanligt och i de flesta fall klarar sig hunden utan bestående men, säger veterinären Per Josefsson i ett pressmeddelande.

Äter hunden en giftig svamp ska du genast uppsöka veterinär. Foto: Fredrik Persson /  TT

Här är en sammanfattning av Sveland Djurförsäkringars tre steg för hur du ska få din hund att bli svampletare:

1. Lägg ut svamp med en godisbit under i naturlig terräng

2. Belöna hunden rikligt när den hittar utplacerade svampar

3. Behåll hundens intresse genom att visa entusiasm och uppskattning när den hittar svamp

Annons