Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hög tjänsteman – högerextrem bakgrund

Norbergs kommunsekreterare har en bakgrund som talesperson för Nordisk ungdom, en högerextrem organisation. Han lämnade föreningen för ett par år sedan.

Det var tidningen Nya Åland som på tisdagen avslöjade Norbergs kommunsekreterares bakgrund. Detta efter att han fått en tjänst som kommundirektör på Åland.

Han tillhörde fram till för mellan två till tre år sedan Nordisk ungdom (se faktaruta) och har varit talesperson för organisationen.

– Det här hör till det förflutna för min del. Jag tycker att jag har samma rätt som alla andra att få en andra chans, säger Andreas Johansson.

Själv anser han att han aldrig har haft högerextrema åsikter.

– Det är en benämning, ett skällsord, som man lägger på människor man inte vet var man ska placera politiskt.

Andreas Johansson fortsätter:

– Vad organisationen företräder och vad personen företräder – det behöver inte alltid överensstämma. Det som var viktigt för mig i den organisationen var att uppmärksamma att jag upplevde att svenska ungdomar alltid blev prioriterade sist i den svenska politiska debatten.

Varför valde du just Nordisk ungdom för att uppmärksamma detta?

– Det är svårt att veta hur jag resonerade längre bak i tiden, speciellt i det skicket jag är i nu, säger Johansson.

Kommunalrådet i Norberg, Åsa Eriksson (S), blev förvånad när hon på tisdagen fick beskedet om kommunsekreterarens bakgrund.

– Det här var en fullkomlig överraskning för mig och jag tror för alla andra i Norberg, säger hon och fortsätter:

– Det här är givetvis en organisation som jag tar väldigt starkt avstånd ifrån.

Kommunsekreteraren hanterar sekreterarskap bland annat för ärenden inom kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Han har varit anställd knappt ett år i Norberg.

– Han har gjort ett jättebra arbete, vi har inget att anmärka på. Andreas har skött sitt jobb professionellt och bra. Så länge han gör det är han välkommen att fortsätta arbeta här, säger Åsa Eriksson.

Hon pratade under tisdagen flera gånger med Johansson.

– Han har bedyrat att han i dag inte alls har de här åsikterna och att han står upp för alla människors lika värde.

Andreas Johansson är enligt Nya Åland Vårdö kommuns nya kommundirektör. Han är dock fortfarande anställd i Norberg.

– Min inställning är att jag ska tillträda där. Men jag är anställd här (i Norberg) och har inte sagt upp mig, så ser det ut, säger Johansson.

Står du för människors lika värde i dag?

– Ja, med tillägget att det har jag alltid gjort, säger Johansson.

Nordisk ungdom bildades 2009

Nordisk Ungdom (NU) bildades 2009 av några som tidigare haft en ledande ställning inom Nationaldemokraternas ungdomsförbund (NDU).

Det är enligt Expo en högerextrem organisation inom vit makt-rörelsen. ”Men de är inte nazister, de tar avstånd från Svenska motståndsrörelsen”, säger Anna-Sofia Quensel, researcher på Expo.

Nordisk ungdom stöttade Gustav Kasselstrand och SDU i konflikten med SD.

Förra året reste Nordisk ungdoms internationelle kontaktperson Fredrik Hagberg till Ukraina för att hålla tal för högerextremister i samband med protester mot landets dåvarande president.

Källa: skola.expo.se