Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högt betyg ges till bilvägarna i länet

Länets bilvägar får bra betyg av Motormännen. Den genomsnittliga standarden är högre än i alla andra undersökta län.

Annons
Lennart Engblom, som kört lastbil i 30 år, håller med om att de västmanländska vägarna är i gott skick.

En mätning som Motormännens riksförbund gjort visar att Västmanlands bilvägar har välhållna jämna körbanor. Bäst i norra länsdelen är länsväg 250. Motormännen ger drygt 98 procent av sträckan betyget bra som är skalans högsta betyg. Knappt 98 procent av riksväg 66 och 68 får samma betyg.

Lennart Engblom håller med om att vägarna i Västmanland är bra. Han har 30 års erfarenhet av 60-tonslastbil med släp. Egentligen har Lennart Engblom gått i pension men har fortsatt att köra extra åt transportfirman Schenker.

– Det blir sämre ju längre norrut man kommer. Och det är samma sak med snöröjningen. Vägen mellan Borlänge och Ludvika är bra men i Dalarna kan de vara sämre på en del ställen, säger han.

Generellt sett tycker han att det inte skett någon avsevärd förbättring utan att vägarna håller ungefär samma standard nu som för 30 år sedan. En halv procent av de testade vägarna i norra länsdelen är dåliga eller underkända anser Motormännen.

Sämst är Jämtland med nästan sju procent dålig och underkänd väg. Enligt organisationen håller svenska vägar hög standard men skillnaderna är stora mellan landets regioner.

Motormännens mätning

Motormännens riksförbund har testkört nästan 10 000 mil Europaväg, riksväg och länsväg i hela Sverige.

Bilarna var utrustade med mätinstrument som ger utslag för vibrationer vid till exempel sprickor och asfalt av dålig kvalitet. Resultaten delas in på en skala i fem steg: bra, okej, ej okej, dålig och underkänd.

Motormännens riksförbund underkände sju meter per kilometer väg i Västmanland.

Antalet underkända meter i Dalarna var 32, i Uppsala län 15 och i Örebro län 13.

Annons