Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon hjälper Balkanbor efter översvämningarna

Efina Efendic är djupt berörd av katastrofen på Balkan där ett 50-tal har dött och många förlorat allt de har. ”Insamlingen går jättebra”, säger hon.

Efina Efendic är väldigt nöjd med allt hon fått in sedan hon i onsdags berättade på Facebook att hon ville samla in kläder och andra förnödenheter till de nödställda i Bosnien, Kroatien och Serbien.

– Jag är glad och förvånad att jag fått in så mycket på bara två dagar. Redan första dagen skänkte Hörnan Bra och begagnat 20 lådor med barnkläder. Och Lidl har sponsrat med 70 liter schampo, säger Efina Efendic och fortsätter:

– Och så har en familj i Norberg hört av sig och vill ge bort kläder och hygienartiklar som blöjor, schampo och nappflaskor.

Allt körs i lastbilar

av Bosniska föreningen, som också samlar in förnödenheter till Balkan. Den första går redan i morgon eftersom så mycket redan kommit in.

Efina Efendic är förvånad att länsbor med ursprung från alltifrån Kosovo, Serbien, Kroatien, Bosnien och Montenegro hjälpt till.

– Kriget på Balkan började på grund av religion, men nu har människor från alla religioner svarat att de vill hjälpa till, säger hon.

Alltsammans körs till nödställda områden i Kroatien, Bosnien och Serbien, säger Efina Efendic.

De värsta på över ett sekel

Översvämningarna som skett på Balkan nyligen är de värsta i regionen på 120 år, enligt BBC.

Kraftiga regn, som utbröt i fredags i förra veckan, pågick i vissa delar i över 36 timmar konstant. I en del områden har det regnat lika mycket på en dag som det gör på ett helt kvartal.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Svenska Dagbladet.