Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon lever bland färger och mönster

Vågar du måla köket gult? Eller inreda vardagsrummet i knallrött? Bokaktuella Camilla Lundsten är proffs på färger och mönster och lever som hon lär.

Vi har lärt känna henne genom hennes finurliga mönster och lekfulla produkter som hon skapar i företaget Littlephant, som också är namnet på hennes barnboksfigur. Efter en rad färgstarka barnböcker är det nu dags för Camilla Lundsten att även lära oss vuxna att hantera starka kulörer och att inreda hemma med mer hänsyn till vår miljö.

Boken ”Färgstarkt!” (Norstedts) är en bibel för inredare, pysslare och gör det själv-älskare där färg bokstavligen går som en röd tråd genom sidorna.

– Färg är som syre för mig, utan hade jag nog inte kunnat andas. Mamma var textilformgivare, precis som jag är, och jag har växt upp med färg i min omgivning. Jag tror det har stor betydelse, och jag funderar ibland över hur världen skulle se ut om vi alla växt upp i kritvita hem …

Camilla Lundstens självklara förhållande till färg syns tydligt hemma hos henne. Väggarna är förvisso ofta vita eller gråa, men köket är solgult, vardagsrummet domineras av en röd hyllvägg och överallt syns mönster – både grafiskt strama och organiskt lekfulla.

– Vitt, grått och svart är också färger. Det är lätt att glömma. Och i ett hem som går i en gråskala kan mönster göra mycket för att föra in liv i inredningen. Men alla kan lära sig att använda färg – det handlar om övning och att testa sig fram för att se vad man tycker om. Ingen kan cykla från början, det mesta måste man lära sig, säger Camilla.

Hon tipsar om att leta efter en trio färger – en huvudfärg och två komplementfärger – när man inreder ett rum. Och att våga välja bort, det är lika viktigt som att ta in många kulörer. Däremot finns det inga regler för vilka nyanser som går att kombinera.

– Nej, verkligen inte! Allt handlar om att öva upp sitt färgseende.

En färg upplevs som starkare om man målar den på en hel vägg, därför kan man gå ned några nyanser i styrka och välja en lite ”smutsigare” ton till en stor yta. Rosa är ett bra exempel – den uppfattas som ”vuxnare” om man väljer en dovare variant. Men allt är en smaksak. Camillas eget knallgula kök har hängt med i tio år, och hon har inte ledsnat än.

– Man lär sig leva med färger, de blir som kompisar. Att komma in i vårt kök i norrläge och mötas av det gula känns som att träffa en solig vän, säger hon.

Just kök ska

gärna hålla över tid. Men vill man ha en förändring är att lackera om luckorna ett supertips. Det förändrar mycket med relativt små medel.

Camilla Lundstens nya bok handlar mycket om att göra om det man redan har – både ur kreativ och miljövänlig synvinkel.

– Allt nyproducerat vi köper innebär ett slitage på miljön, tyvärr. Det är bara mänskligt att då och då vilja ha något helt nytt, men då kan man tänka på att välja hållbara saker som inte behöver bytas efter ett år eller två.

Annars förespråkar hon att göra om det man redan har. Gamla saker är ofta så gedigna att de håller att göra om gång på gång. ”Knepet är att ta på sig ett par glasögon som gör att man ser möjligheter i stället för skräp”, som Camilla säger.

Vissa anser att de

t närmast är att häda att ge antikviteter i originalskick en makeover med pensel och färg, men Camilla Lundsten håller inte med. Visst, medger hon, är det arvegods med ett högt ekonomiskt värde ska man absolut tänka till ett extra varv – kanske till och med rådfråga någon först Men det mesta vi har är ju inte värdefullt i ekonomiska termer utan bara i känslomässiga. Vi tycker om att bli påminda om farmor eller morfar genom möblerna, men ibland gillar man dem kanske inte stilmässigt.

– I de fallen tycker jag absolut att man ska känna sig fri att förändra dem, ge dem nytt liv. På det sättet kan de stanna i familjen och kanske till och med gå vidare till nästa generation som får sätta sin prägel på dem.