Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon riskerar att få lägga ned sin gård

Monica Alfredssons lantbruksverksamhet i södra Skinnskatteberg är i fara. Gården ligger på mark där Köpings kommun planerar ett vattenskyddsområde. Blir det av kan gården få läggas ned, menar hon.

Skinnskatteberg. Vattenskyddsområdets föreslagna säkerhetsföreskrifter innebär att Monica Alfredssons 27 mjölkkor inte kommer få beta på mark som är belägen inom 50 meter från ett vattendrag – om de inte anmäls till länsstyrelsen.

– Får jag inte tillstånd försvinner hälften av min betesmark. Då får jag dra ner till kanske 13 kor. Det kan jag inte försörja mig på, säger Monica Alfredsson.

Hon tillägger:

– Och oavsett så kommer tillståndet kosta pengar. Och alldeles säkert följer också villkor om till exempel när man får ha ute djuren och när man måste ta in dem.

Regler om spridning av gödsel är en annan fara som det tänkta vattenskyddsområdet för med sig, menar hon.

– För mig skulle det betyda att jag inte får sprida stallgödsel, alltså dynga, inom 20 meter från vattendrag eller sjö. Konstgödning är inget alternativ eftersom min gård är ekologisk. Så stora delar av marken kommer utarmas, och korna får sämre foder, säger Monica Alfredsson.

Syftet med vattenskyddsområdet är att Köpings kommun ska säkra rent dricksvatten. Det tänkta området går längs Hedströmmen, från Köping till Skinnskatteberg.

– Att det är planerat att gå så långt norrut är för att säkra kvalitén på Köpings dricksvattensresurser. Detta är dock inget som Köpings kommun hittat på själv, allt detta bottnar i Naturvårdsverkets rekommendationer, säger Lisa Ahlström på Köpings tekniska kontor.

Synpunkter har lämnats från Köpings och Skinnskattebergs miljökontor samt Länsstyrelsen i Västmanland. Det har mynnat ut i flera förslag till föreskrifter, som Köpings kommun nu ser över.

Ett av dem är att stallgödsel eller ohygieniserat slam, såsom djurbajs, inte får spridas inom 20 meter från vattendrag och sjöar, och att exempelvis klövdjur är förbjudna om de inte anmäls.

– Vattenförekomster som är viktiga för dricksvattenförsörjningen får inte förorenas, säger Lisa Ahlström.

Förslaget ska ut på samråd till allmänheten och särskilt berörda innan Köpings politiker och slutligen länsstyrelsen tar beslut. Startdatum för samrådet är ännu oklart.

ROBIN HÖGBERG

[email protected]

Inte bara bönder berörs

Skyddsområdet består av ett primärt och ett sekundärt område. Det sekundära området sträcker sig, enligt förslaget, ända upp till Bäckegruvan i Skinnskatteberg. Närboende kan få fler regler att förhålla sig till som en följd av skyddsområdet. Det kan till exempel handla om regler gällande användning av bekämpningsmedel och petroleum.

Inte bara lantbrukare utan även privatpersoner kan påverkas.

Länsstyrelsen vill se en mer djupgående analys av hur stort skyddsområdet måste vara.

Källa: Länsstyrelsen i Västmanland och Köpings kommun