Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hungerstrejk på Norrbygården

(Texten är uppdaterad) Boende på asylboendet Norrbygården har i tre dagar hungerstrejkat för bättre boendevillkor. Under onsdagen anordnade de en demonstration utanför boendet.

Inne i matsalen satt flera av de asylsökande demonstrativt med tomma brickor. De har i tre dagar hungerstrejkat. De boende gjorde först en kort film där de krävde bättre villkor.

– Vi älskar Sverige och svenska folket men vi behöver deras hjälp, säger Zouher, som önskar att kallas så för att han är rädd för repressalier.

Det är i nuläget

omkring 470 personer som bor på Norrbygården och flera personer som FP pratar med säger att det är mycket trångt.

Zouher och flera andra på boendet berättar att de vill ha bättre boendevillkor och att bland annat är maten så dålig att de är oroliga för sin hälsa.

Enligt honom hungerstrejkar de flesta på boendet förutom flera av barnen, äldre och de svagare personerna. Han menar att de har försökt få gehör för sina krav i flera månader.

Tom Syrén är platschef på Norrbygården. Han berättar att maten kommer från Brukshotellet.

-Tycker de inte om maten så är det inget vi kan göra något åt. Vi har 450 personer med olika tycken, säger han.

Enligt Syrén följer boendet de boendekrav som Migrationsverket ställer.

I dag finns det 472 platser på Norrbygården och de är fyllda. Migrationsverket har lättat på de boendekrav som fanns tidigare för att så många som möjligt ska få plats.

För en månad sedan fanns det 350 personer på Norrbygården och då sa du till mig att det ”mycket tveksamt"  att det kan bli fler. Hur ser du på det i dag?

- Peppar, peppar men hittills har det gått jättebra. Det är en fördel att vi har många äldre här, de tar hand om de nya som kommer, säger Tom Syrén.

- Men nu kommer vi inte att ta in fler i alla fall, fortsätter han.

För att kunna ta in drygt 100 ytterligare personer har en till korridor öppnats på Norrbygården, som tidigare stod tom.

Johanna Uhr, presskommunikatör på Migrationsverket, har försökt nå enhetscheferna på Migrationsverkets kontor i Hedemora.

–Vi kommer givetvis följa upp om det här stämmer under torsdagen. Vi kan inte ge någon kommentar idag (onsdag), säger Johanna Uhr.

I en tidigare version stod det felaktigt tisdagen i stället för onsdagen.

Läs mer:

Strejken på Norrbygården avblåst

Brukshotellets ägare berättar om Norrbygårdens mat