Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur orkar Antivargparti?

Vargar. Ett nytt politiskt parti med nollvision för varg som enda agenda har bildats, enligt Fagersta-Posten. Bra, det enda man kommer att åstadkomma är att man snor några röster från det verkliga hotet mot rovdjuren, nämligen Centerpartiet.

Curt Edwertz anser att vargen inte behövs och att den kostar för mycket. Vad han och Antivargpartiet borde analysera är orsaken till vargkostnaden, nämligen om det är rena bevarandekostnader eller kostnader för den begränsningspolitik som råder. Omfattande kostnader ligger på det senare i form av ett otal dyra utredningar, vargkommittéer och forskning med mera. Inte minst den kostsamma flytten av Junseletiken är ett resultat av den rådande begränsningspolitiken.

Kostnader för direkta skador i form av rivna tamdjur är relativt begränsade och köttförluster inom jakten är minimala i jämförelse med de enorma kostnader överstora klövviltstammar orsakar skogsbruk och inte minst genom viltolyckor i trafiken.

När det gäller tamdjursnäringen och landsbygdens möjligheter att leva och verka, finns åtskilliga rapporter som visar på att rovdjurs- och framför allt vargförekomsten inte är ett särskilt stort problem.

Enligt Jordbruksstatistisk årsbok ökar fårnäringen på ett sätt som måste anses unikt inom de agrara näringarna.

Sedan millennieskiftet har antalet tackor och baggar i vargbältet ökat med 55 procent och i vissa vargtäta län som Örebro, Gävleborg och Dalarna med så mycket som 144, 111 respektive 59 procent.

I ytterligare en rapport från SLU framgår dessutom att vargförekomsten inte påverkat prisutvecklingen på skogsfastigheter, eller socioekonomisk utsatthet i kommuner med vargetablering.

Det finns många förlorare genom den begränsningspolitik som för närvarande råder, inte minst rovdjuren och framför allt vargen. Men de absolut största förlorarna är nollvisionärerna och man förundras över att de orkar hålla på.

vargkramare

Anders Ekholm

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel