Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur ska de unga lära sig?

Vanmakt, frustration, besvikelse och skam är vad vi känner. Vi som tillhör den ”äldre” generationen som med jämna mellanrum säger ”ja, ungdomen av i dag”.

Vår systerdotter är nyss fyllda 18 år, och är i den åldern när man får börja jobba i detta land. Under eget initiativ sökte och fick hon jobb i en av våra livsmedelsbutiker i Fagersta.

Stolt och lycklig fick familj och vänner veta att hon hade fått sommarjobb.

I veckan blev hon kallad på möte på hennes lediga dag. Hon går dit och till hennes förvåning blir hon uppsagd. Anledningen de gav var personliga skäl och klagomål av kunder.

Det som gör oss arga är att detta var fullkomligen nytt för henne. Vad ger vi för budskap till den kommande arbetsgenerationen? Hur ska man kunna bygga upp en bra arbetskultur om man förmedlar detta budskap? Du är inte bra så bort med dig. Utan förklaring varför. Utan möjlighet att bättra sig och framför allt kunna försvara sig. En 18-åring som ensam fick stå till svars inför tre personer.

Vid efterfrågning hos facket säger dom att man får göra så med visstidsanställda, men dom tyckte också att det inte gjorts på ett fint sätt.

Hur ska man bygga upp arbetserfarenhet om man blir behandlad så? Om man gör fel måste man väl få reda på det. Hur ska man annars lära sig? Om vi inte minns fel så var det på det sättet vår generation lärde sig. Någon som talade om vad som gick fel och sedan sa hur man ska göra.

Den här tjejen fick en tuff start i arbetslivet. Vi får hoppas att det inte drabbar fler. Med hänsyn till vår systerdotter nämner vi inga namn.

Mostrarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel