Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Husdjur lever farligt i juletid

Julen är inte bara fylld med god mat och umgänge med tjocka släkten. I många västmanländska hem far husdjuren illa – ibland med dödlig utgång.

”Glitter och choklad är det värsta de kan få i sig”, säger veterinären Wiwian Stern Bertholtz.

Norra Länet. Men det är utan husses eller mattes vetskap som många av våra fyrfotade vänner råkar illa ut vid större högtider.

– Långt ifrån alla ägare vet att den mat vi människor äter i regel är dålig för djuren. Kring julbordet matar man sin hund eller katt med någon korvbit, någon köttbulle och så vidare och blir det för mycket kan det gå riktigt illa, säger Wiwian Stern Bertholtz på Aros Veterinärcentrum i Västerås.

Förutom salt och fet mat samt choklad, hör diverse julpynt till de produkter som snabbt kan ta livet av ditt husdjur.

– Glittret skär upp tarmarna och chokladen påverkar hjärtat. En bit med låg kakaohalt säger jag inte behöver vara livsfarlig, men får djuret i sig flera bitar och det med hög kakaohalt kan det gå illa. Diarré är det väldigt vanligt att djuren får snabbt och då måste man tänka till, menar Wiwian Stern Bertholtz.

Som fortsätter:

– Den djurmat som finns på marknaden innehåller de produkter och ämnen som är naturliga för dem och det är vad de ska få, säger Wiwian Stern Bertholtz.

OSCAR STRANDBERG