Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Hyrorna är väldigt låga”

Svar till Hemkär, FP 12/10.

Visst har en del butiker i Fagersta det tufft i rådande konjunkturläge men det är lika i hela Sverige. Vi i Fagersta har alltid påverkats av att kunder åker till andra orter för sitt handlande och sedan Erikslund öppnade tycker många att det är tuffare. Internethandeln har också haft påverkan, men som sagt, det är inte bara butiker i Fagersta som känner av detta.

Beträffande butikshyror i Fagersta så är de, i en jämförelse med likvärdiga på andra orter, väldigt låga enligt dem som är insatta. Hyror kan skilja sig från butik till butik beroende på storlek på lokal, AA-läge i centrum, centrumnära läge, hur gällande hyreskontrakt ser ut. När nya hyreskontrakt skrivs tas i första hand hänsyn till butikens läge och storlek. Butiker med gamla gällande hyreskontrakt är hyresvärd och hyresgäst bundna av vad som står i dessa. Om någon part vill ändra i hyreskontraktet måste detta sägas upp till villkorsändring. Det är vad som har gjorts beträffande skobutiken.

Bakgrunden är att skobutiken har ett gammalt hyreskontrakt, tecknat 1995 med den gamla hyresvärden och med då gällande kostnadsläge. Enligt detta kontrakts utformning får hyran inte ändras utan ska ligga kvar på samma nivå som när kontraktet skrevs 1995, sedan dess har tidigare hyresvärd felaktigt ändrat hyran. Vi köpte fastigheten 2002 och felaktigt gjorda hyresändringar på grund av index under nuvarande hyresvärds tid har reglerats. Det nuvarande hyresvärd erbjudit hyresgästen är att man skriver ett nytt kontrakt vari alla oklarheter från det förflutna suddas ut samt att skobutiken får ett nytt kontrakt som motsvarar den hyra de skulle ha haft om det gamla kontraktet hade varit korrekt upprättat. Det rör sig absolut inte om någon kraftig hyreshöjning utan enbart om att parterna förtydligar det man menat från första början. Hyresgästen har dock själv valt att inte förlänga hyresförhållandet och det anser hyresvärden vara beklagligt både för hyresvärden och för samtliga kunder som under åren handlat i butiken.

Avslutningsvis så bör du Hemkär fundera på om du själv skulle acceptera att din lön eller vad du nu har för inkomst fortfarande i dag 2012 skulle ligga på 1995 års nivå.

Hyresvärd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel