Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I dag ska Sten Stures avskjutna ben hedras

En av våra mer udda svenska högtidsdagar hedrar minnet av ett kapat ben.

Benet i fråga tillhörde Sten Sture den yngre, Sveriges riksföreståndare och försvarare mot danskarna, med Kristian II, mer känd som Kristian Tyrann, i spetsen.

Händelsen tilldrog sig den 19 januari 1520. Då mötte Sten Sture en dansk här vid Bogesund. Redan i början av striden kapades Sten Stures ben av en dansk kanonkula. När de svenska trupperna såg detta slog de till reträtt. Den 3 februari, på Mälarens is under färden tillbaka till Stockholm, dog Sten Sture, blott 28 år gammal.

Han begravdes i gråmunkeklostret men fick bara vila i frid tills november samma år. Då, i samband med Stockholms blodbad, lät Kristian Tyrann gräva upp liket och bränna det på bål.

Om du känner att du vill högtidlighålla Sten Stures ben så brukar firandet kretsa kring snöbollskrig och chokladbollsätande. Om inte annat så är det ett roligt sätt att minnas en ganska deprimerande krigsskada.