Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I de röda elefanternas land

Att se de röda elefanterna är en unik upplevelse. Även
landskapet i Tsavo East och West har få motsvarigheter. Det är
Kenyas, kanske hela Afrikas, vackraste nationalpark.

Vår första dag i nationalparken Tsavo East i södra Kenya börjar med ett stopp intill ett vattenhål ungefär en mil in i parken. Vår chaufför Sharif stänger av motorn. Han gör en gest mot bergen i väster och då ser vi dem, en lång rad röda prickar som rör sig åt vårt håll.

Prickarna växer sig långsamt större. Inom loppet av några minuter har de förvandlats till en stor elefantflock som kommer vaggande mot oss i en mäktig parad. Ledarhonan stannar plötsligt och då stannar hela flocken. Alla djuren är honor eller halvvuxna barn. Vuxna elefanthannar lever alltid ensamma eller i herrklubbar på några få individer.

En stilla minut går. Så bestämmer sig ledarhonan för att våra två små landrovers knappast kan utgöra något hot och fortsätter mot vattenhålet. Tjugo roströda elefanter passerar oss på några få meters håll.

Orörd vildmark

Elefanternas röda färg är unik för Tsavo och beror på områdets röda jord, vars lera elefanterna använder till skydd mot insekter.

Tsavo är en av världens största nationalparker. Parken delas i två hälfter: Tsavo East och Tsavo West, åtskilda av huvudvägen mellan Mombasa vid kusten och Nairobi. På bägge sidor av vägen väntar orörd vildmark på en yta stor som Ångermanland.

Visst finns nationalparker i Kenya som är ännu mer berömda för sitt djurliv, som Masai Mara. Men Tsavo har de röda elefanterna och ett spektakulärt landskap som många menar är det allra vackraste i Afrika.

Fängslande landskap

Vår grupp gör en standard-safari. Vi åker i landrovers med öppna tak och bor och äter på lodger inne i nationalparken. Med oss på resan har vi Lotta Baumann, erfaren guide som lett safaris i 12 år. Hon berättar om olika safari-varianter och rekommenderar även tält-safari.

- Det är lite Karen Blixen över det hela. Personalen reser tälten och ordnar en öppen eld. Beväpnade vakter skyddar på natten, säger hon.

Men vi gör alltså den vanligaste sortens safari och det räcker verkligen gott. Landskapet, särskilt i Tsavo West, är oavbrutet fängslande, med ljusets spel över ofattbara vidder och röda vägar som försvinner till bergen vid horisonten. Giraffer, antiloper, zebror, strutsar och hyenor passerar. Liksom fler röda elefanter och en sluttning helt prickig av afrikanska bufflar.

Alla djur blir lite rödaktiga i Tsavo. Vi också. Varje gång vi välkomnas med vita handdukar på lodgerna lämnar vi tillbaka dem röda.

Grandios utsikt

Att åka på safari innebär att vara ständigt uppmärksam. Det finns något speciellt i spejandet, inväntandet av nya upplevelser som man vet kommer förr eller senare. Det vanligaste man ser är fåglar, ofta i fantastiska färger. Lotta Baumann säger:

- Alla safaris är olika. Missar man något så ser man något annat i stället.

En av höjdpunkterna på vår resa blir en magisk frukost. Efter en tidig utflykt märker vi att bilarna inte tar raka vägen tillbaka till lodgen. I stället kör de oss till Lions rock, en väldig flat klippa med en grandios 360-gradig utsikt över Tsavo. På klippan uppenbarar sig kockarna från vårt hotell. Framför sig har de en helt osannolik frukostbuffé, med allt från mousserande vin och vita stolsöverdrag till omeletter som görs efter önskemål.

Plötsligt rally

På safarins sista dag är vi fullkomligt proppfulla av intryck. Vi har sett i princip allt utom lejon och leopard. Så mätta är vi att vi endast förstrött ser på när två röda strutsar springer framför oss över savannen. Löpstilen är dock obeskrivligt komisk. Det ser ut som de glömt huvudet, som slänger långt efter kroppen.

Snart blir allt väldigt lugnt igen. Det är just då det sprakar till i chaufförens kommunikationsradio. Lejon har siktats! Nu blir det fart på bilen. Vi håller i oss medan Sharif sammanbitet sladdar fram i ett rött moln. Vår lugna färd förvandlas till ett rykande safari-rally.

Äntligen lejonNär vi kommer fram står flera andra bilar redan där. En lejonhona går sakta och till synes helt obesvärad av uppmärksamheten längs kanten av ett gräsfält. Vi blir alla åskådare till vart hon är på väg: ur en buske kommer tre ungar som hälsar mamma med slickningar och strykningar som vilka kattungar som helst.

Efteråt kör vi sakta tillbaka till människornas värld. Väl framme på lodgen sitter vi och väntar på morgonkaffet. Porslinskrammel från köket. Tänk att vi såg en hel lejonfamilj för bara några minuter sedan.

Fakta/Kenya

Allmänt

Kenya är, tillsammans med Tanzania, östafrikas populärasteturistland.

Att ta sig runt: Taxi är billigt och kan förbeställas genomhotellen. Att åka lokal minibuss, matatu, är ännu billigare, mentar tid och är obekvämt.

Tidsskillnad +2 timmar mot Sverige vintertid, +1 timmesommartid.

Antal invånare: 38 miljoner.

Språk: Swahili och engelska talas av de flesta även om modersmåletkan vara något av de många lokala stamspråken.

Visum kostar 50 USD och betalas vid ankomst.

Resa dit

Många olika bolag flyger reguljärt till Kenya, bland annat KLM ochKenya Airways.

Fritidsresor erbjuder charter till Mombasakusten med olikasafari-tillval. Temaresor likaså. Även Ving och Apollo harsafaripaket fast då med reguljärflyg. Andra bra arrangörer avKenya-safaris är exempelvis Jambo Tours.

Valuta

Kenyanska shilling. 100 shilling = cirka 9 kronor.

Prisnivå

Väldiga skillnader mellan lokalbefolkningens och de utländskaturisternas ställen. I turistområden gäller nästan svenskapriser.

Säsong

Kenya har två regnperioder: april-juni och okt-nov. Bästa tid attåka är dec-mars och juli-sep.