Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”I nästan vartenda hörn fanns en Konsumbutik”

För 50 år sedan var det full julrusch i Västanfors centrum, där det fanns mer än 30 specialbutiker, samt bagerier, kiosker och annan service.

Annons
Bergslagsvägen. Det var tätt mellan butikerna på Bergslagsvägen genom centrala Västanfors ända från 1940-talet och fram till slutet på 60-talet.

Västanfors var huvudort fram till 1944, då socknen fick stadsrättigheter och döptes till Fagersta stad. Orsaken var att bruksledningen tryckte på och krävde att man skulle satsa på den norra stadsdelen.

Men i den södra gav man inte upp så lätt. På 1940- och 50-talen var det livlig aktivitet inom handeln där och ännu på 1960-talet lyckades Västanfors hålla sig med ett fint och välbesökt centrum med drygt 30-talet butiker, de flesta specialiserade inom något område.

Valborg Persson, 84 år, bodde med make och barn i Västanfors på 60-talet.

– Det var ju toppen med alla dessa affärer som fanns. Man kunde hitta allt man behövde, det fanns allt från klädaffärer och möbelhandlare till järnaffär och presentbutiker, berättar hon.

Inför julhandeln 1965 framhöll handlarna i Västanfors att det skulle bli ”En jul som aldrig förr” och med det menade man att försäljningen skulle slå nya rekord. Vilket den också gjorde trots hård konkurrens från Domus och Epa i Fagersta centrum.

Bland specialbutikerna fanns för 50 år sedan Evenssons barnekipering, Lorenzsons möbler, frukt- och godisbutiken Pomona, Västanfors sport, Lundins bosättning, tygaffären Boråslagret, Maskincentralen, Västanfors bokhandel, presentbutiken Sveamagasinet, Garnaffären, Järnbolaget, underklädesaffären Darnells, konditori Centrum, Ego-lagret, Herr-Centrum, Bomans dam, Ericssons ur, Bergmans elektriska, Erikssons guld, Delins foto, musikaffär, cykelverkstad, Törnbloms herrkläder, samt både Erikssons färg och Anderssons färg, och flera andra. Dessutom var det flera små kiosker som sålde tidningar, tobak och godis i Västanfors.

Bernt ”Berra” Jonsson, 73 år, växte upp på Parkvägen i Västanfors under en tid och i en miljö som han anser var idealisk på alla sätt.

– Utbudet var helt fantastiskt i Västanfors. Det fanns allt som man behövde. Efter hela den fina Järnvägsgatan var det affärer. Och i nästan vartenda hörn fanns det en Konsumbutik, säger han.

”Berra” trivs fortfarande i den södra stadsdelen som han blivit trogen under alla år. Den stora Icabutiken har trots allt de dagligvaror som behövs.

”Berra” har en teori om varför specialbutikerna successivt försvann.

– De som ägde dem blev gamla och orkade inte längre. Och det fanns inte yngre som ville ta över. Förr kunde de leva på sina småbutiker med den standard folk hade då. I dag skulle inte yngre nöja sig med de intäkterna för den arbetsinsatsen, menar han.

Järnvägsgatan. Paradgata som hade många små affärer, där det numera mestadels är bostäder.Foto: Privat
50 år sedan. 28 av handlarna gick ihop och annonserade inför julhandeln. Men det fanns ännu fler butiker.
Annons