Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I vinter går vinresan långt

Vinresor till de klassiska vinländerna Frankrike, Italien och
Spanien har funnits länge. Men nu har det blivit populärt att åka
längre bort, till "nya" vinländer som Chile, Argentina och
Sydafrika.

Att åka på en resa som är skräddarsydd efter just ens egna behov blir allt vanligare. Många svenskar är beredda att betala lite mer för att få en golfresa, en yogaresa eller en historisk resa efter eget tycke och smak. Kanske är det en motreaktion på att det numera går att boka allt på nätet och vara sin egen resebyrå för att komma så billigt undan som möjligt. I stället tycker man helt enkelt att det är värt att lägga lite mer pengar för att någon annan gör ett reseupplägg.

Vinresor populära

Den kanske största specialreseformen är gourmetresan. Ofta kombineras lokal mat och vin med bra boende och utflykter, och nästan uteslutande är det Sydeuropa som står för värdskapet. Men svenska BK Wine satsar på vinresor till Sydamerika.

- I vårt program har vi samlat ihop det bästa Chile och Argentina kan erbjuda av vin, mat och sevärdheter. Jag har varit i Sydamerika många gånger och har här plockat russinen ur kakan, säger Britt Karlsson, en av grundarna till BK Wine, i ett pressmeddelande.

Flera världsdelar

Även till Sydafrika anordnas en resa, och enligt arrangörerna är det dags att glömma de enklare viner som landet är känt för och i stället gå på det som det borde vara känt för.

Men man kommer inte billigt undan när man vill ha skräddarsytt, den 16 dagar långa Sydamerikaresan kostar från 38 700 kronor per person, och då ingår inte flyg. Sydafrikaresan är nio dagar lång och kostar från 22 500 kronor per person, även den utan flyg.