Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ida fick rätt mot kommunen

Ida Lindberg och Fagersta kommun har mötts i rätten vid flera tillfällen. Nu konstaterar förvaltningsrätten igen att socialnämnden i Fagersta agerat felaktigt.

För drygt ett år sedan kunde Fagersta-Posten berätta att Socialstyrelsen ville att Fagersta kommun skulle betala till staten tills dess att kommunen uppfyller Fagerstabon Ida Lindbergs krav på att få leva i en teckenspråkig miljö, något som både förvaltnings- och kammarrätten fastslagit vid tidigare tillfällen.

Den erbjudna gruppbostaden i Fagersta, där endast ett fåtal i personalen skulle kunna teckenspråk, ansågs inte vara tillräckligt i någon av domarna.

Sedan i somras är det Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som tagit över Socialstyrelsens ärende och nu får IVO rätt mot kommunen i förvaltningsrätten. Fagersta kommun döms att betala 350 000 kronor till staten för dröjsmålet.

”Såvitt framgått i målet har kommunen varken före eller efter domstolarnas prövning lämnat något godtagbart erbjudande till I.L om boende i en sådan teckenspråkig miljö vare sig inom Fagersta kommun eller i annan kommun”, skriver förvaltningsrätten.

Förvaltningsrätten tycker inte att dröjsmålet över huvud taget kan tillskrivas Ida Lindbergs agerande i någon del.