Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Idylliska äventyr i Ålands skärgård

Åland ruvar på många skärgårdsäventyr. Ett av de vackraste och
mest spännande är färjan till Kökar och vidare med träbåt till
Källskär där en excentrisk svensk adelsman fann sitt paradis.

Segelbåtar rör sig sakta mellan solglittrande vikar. Vi sitter på övre däck på färjan till Kökar, längst ute i Ålands sydöstra skärgård och vilar ögonen på havsvyerna denna varma sommareftermiddag.

Kökar är en idyll mitt ute i Östersjön med mjukslipade klippor och vindskyddade bukter. Överallt är det nära till havet.

Öbon Thomas Dahlgren kör turister på dagliga turer till Källskär i sin stora träbåt. På Källskär byggde den svenske friherren Göran Åkerhielm sitt skärgårdsparadis på 1970- och 80-talen, tillsammans med sina vänner, bland dem Muminböckernas författarinna Tove Jansson.

Sinnesfrid på Källskär

Den karismatiske svenske Greven, som han kallades, lät bygga ett timrat hus, pir och båthamn på ön. Som homosexuell var Åkerhielm delvis förskjuten av sin familj. Men här fann han sinnesfrid.

- Denna vilda vackra skärgårdsmiljö kunde han inte stå emot! Jag träffade honom ibland och han var en färgstark person som engagerade sina bekanta för att underhålla det som han skapade här på ön, berättar Thomas Dahlgren under guidningen på klipporna.

- Titta vilket storslaget panorama över Östersjön och Kökars skärgård. Här i det lilla lusthuset satt Tove Jansson och skrev, säger Thomas Dahlgren och pekar.

Källskär blir en dagsutflykt där skärgårdsnaturen och Grevens historia berör och fastnar länge i minnet. Tillbaka på Kökar tar vi ett uppfriskande eftermiddagsdopp och avnjuter en bryggmiddag i solnedgången utanför Hotell Brudhäll i den lugna sommarkvällen.

Pensionatsmagi i Saltvik

Ett par dagar senare tar vi färjan tillbaka till Långnäs på ön Lumparland. Avstånden är korta mellan lantkaféer, konsthantverk, en mysig restaurang och havsbad.

Vi rör oss mot kommunen Geta på norra delen av Åland. I harmoni med naturen har några svenskar skapat hotellet Havsvidden. Den mörka träarkitekturen smälter in i den karga sten- och havsmiljön vid klipporna.

Utvilade och nybadade fortsätter vi söderut mot Mariehamn och stannar till på vikingamarknaden i Saltvik. Här möter dofter av grillad fläskkotlett, skäggiga män i jutesärkar och kvinnor i tidstypiska ullkläder som säljer silversmycken.

Strax intill har Ella Grüssner Cromwell-Morgan och hennes make Martin renoverat sitt charmiga 1800-talshus och skapat Kvarnbo Gästhem. Frukostrummet går i jugendstil med silverljusstakar och levande ljus.

- Denna gård har tillhört min frus släkt tidigare. Vi gillar att leta på auktioner efter gamla möbler och föremål som passar in i husets atmosfär. Våra gäster uppskattar även att vi har tv-fritt i denna avkopplande plats nära havet, berättar värden Martin Cromwell-Morgan.

Saltkråkan i Käringsund

En halvtimme bort kommer vi till Ålands västra utpost Eckerö. Här i Käringsund, i bukten som i filmen kallas döda viken, spelades scener in till Vi på Saltkråkan.

Intill viken tar vi plats på en vagn efter en traktor och åker på vildmarkssafari bland kronhjortar och vildsvin. Det blir också ett stopp för att mata ivriga strutsar.

- Vi åker hit till Käringsund med vår husvagn varje sommar. Det är så nära Sverige men känns ändå exotiskt. Det finns så mycket klippor och fina havsbad utan trängsel, kommenterar Sofia Pettersson från Västerås, som njuter av turen tillsammans med sin man Martin och tre barn.

Mjuk sandstrand

Sandstranden i Käringsund är mjuk och inbjudande. Från bryggkrogen hörs sorl och en segelbåt lägger an. Solens strålar tittar fram mellan cumulusmolnen. Vi kastar oss med ett plask i havet och vadar till släta klippor där vi vilar och solar, länge. Det är så skönt att vi även återkommer efter middagen när solen sjunker ned mot horisonten i Ålands hav. Det är en sällsynt mild och kav lugn sommarkväll då himlen skiftar från aprikosgult till ljusrosa.

Fakta/Åland

Allmänt

Åland är ett självstyrt finskt landskap med eget parlament och rättatt stifta egna lagar. Här finns 6 700 öar, från ytterskärgårdenskobbar till fasta Ålands odlade kulturlandskap och granskogar.Ålänningarnas hembygdsrätt reglerar vilka utomstående som får byggahus på Åland.

Språk: 28 000 invånare talar svenska.

Valuta: Euro. 1 euro är cirka 9 kronor.

Säsong

Turistsäsongen pågår från juni till september.

Resa dit

Viking Line, Silja eller Birka går mellan Stockholm och Mariehamn.Man kan också ta Eckerölinjen Grisslehamn-Eckerö. Det går att tamed bil eller cykel på skärgårdsfärjorna.

Det kostar cirka 1 500 kronor för fyra personer inklusive hytt ochbil att åka mellan Stockholm och Mariehamn och 250 kronor för fyrapersoner och bil med skärgårdsfärja tur och returLångnäs-Kökar.

Tips

Sommaren är full av roliga evenemang på Åland, som bryggdanser ochÅlands sjödagar med skutseglingar och fisketävlingar.

Info

visitaland.com