Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Importerad brottslighet i Norberg?

Annons

Demokraterna har tidigare uppmanat Norbergs kommun att starta en dialog med ägarna för de privata tre behandlingshemmen, Löjtnantsgården, Stinsen och Kaptenen som finns på orten. Vi befarar att dessa enheter importerar en del av den brottslighet vi läser om på sociala medier och i Fagersta-Posten.

Om man synar den målgrupp av ungdomar som enheterna tar emot så handlar det i huvudsak om pojkar från 12 till 20 år som uppvisar ett gravt normbrytande beteende i kombination med missbruk. Normbrytande beteende betyder att man utan bekymmer begår brott av olika slag.

Ser men till sommarens rapportering från polis och media av misshandel och personrån i Norberg så ligger det nära till hands att anta att dessa omhändertagna ungdomar fortsätter med sitt normbrytande och våldsbejakande beteende även här i Norberg. I några av rapporterna framgår det att dessa ungdomar är inblandade.

Behandlingsenheterna har förvisso förbundit sig att ha en nattbemanning med vaken nattpersonal, men där misstänker vi att det brister emellanåt. Vi vet inte med säkerhet att det är så men hur kan annars pojkarna springa ut på nätterna?

Vi vet att det kostar pengar att ha vaken nattpersonal men det kan samtidigt vara så att ingen vill jobba natt. Reglerna säger dock att enheten inte får ta emot pojkar som man inte klarar av. Svåra ungdomar skall vara inlåsta och inte placeras på öppna boenden.

Konsekvensen blir att vi nu har ungdomar som ränner ute på byn på nätterna och begår brott.

Om vi tillåter att detta fortsätter och samhället inte agerar så riskerar det att leda till att Norbergsmedborgarna tar saken i egna händer och hittar egna lösningar på problemet. Det är en utveckling som vi inte vill se utan vi uppmanar Norbergs kommun att omgående ta upp dialogen med enheterna. Lös problemet tillsammans. Skulle detta inte fungera – gör en anmälan till tillsynsmyndigheten IVO.

Hemmen kommer då att utsättas för en granskning från IVO. Vi har problem så det räcker i Norberg och behöver inte spä på problemen med importerad brottslighet och otrygghet.

Christer Filipsson

Lennart Skansfors

Demokraterna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel