Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Indianernas ordförande talar ut efter Antonio Lindbäcks bojkott

Totalt kaos i Indianerna när Antonio Lindbäck lämnade laget timmen före match och ordföranden Dan-Åke Moberg kallade till presskonferens för att berätta om den dåliga ekonomiska sits klubben sitter i.

Annons

Slutspelsmatch hemma mot Piraterna och Indianernas sista hemmamatch för säsongen stod för dörren på måndagskvällen. Men med dryga timmen till första heat startade tumultet. Antonio Lindbäck medföljd av sin manager Mattias Fahlström klev in på ordförande Dan-Åke Mobergs kontor och krävde de obetalda löner speedwaystjärnan ännu inte fått. Pengarna hade betalats, menade Moberg, som dock inte kunde bevisa att någon transaktion ägt rum för firma Lindbäck/Fahlström. Team Lindbäck beslutade sig därmed för att packa ihop sin utrustning och lämna Sannahed.

Strax därefter publicerades ett inlägg på Antonio Lindbäcks Facebooksida där han förklarade sin syn på saken, och berättade om de obetalda lönerna. Moberg agerade snabbt, och kallade den presskår som befann sig på Sannahed under måndagskvällen till presskonferens direkt efter matchen. Indianernas lagledare Daniel ”Dalle” Andersson Bäckström hade inget att säga i dagsläget, utan vill avvakta med att uttala sig om turbulensen som just nu råder i klubben.

– Jag vill vänta några dagar, sen kan vi prata om allt i lugn och ro, säger lagledaren i depån efter matchen.

Då Lindbäck lämnade återbud med omkring timmen till matchstart fanns ingen möjlighet att plocka in en ersättare. Joel Andersson fick ersätta Lindbäck som etta, och position sex ekade tom, vilket betydde att Indianerna i flera heat endast kunde köra med en enda förare. Trots det så samlade sig hemmalaget, och visade publiken på Sannahed att det finns ett lag att tro på där någonstans, bakom all den turbulens som förföljt klubben den här säsongen. Indianerna vann med 47–42, och krossade därmed rivalernas drömmar om att köra SM-final. Andersson har precis som de andra förarna i Indianerna märkt av de ekonomiska bekymren, men han verkar inte ha några planer på att göra som Antonio Lindbäck.

Har du fått din lön som du ska?

– Det är lite som fattas, men det är ingen fara, säger Andersson innan han rusar in på banan för att ta emot segerbuketten tillsammans med sina lagkamrater.

Redan i dag kör Indianerna återigen mot Piraterna. Säsongens sista match körs i Motala, och då Antonio Lindbäck valt att inte köra för Indianerna ersätts han av Robin Törnqvist.

– Men det kostar oss ungefär 25 000 kronor i böter varje match. Hade vi vetat om allt det här tidigare hade vi kunnat ta hit en förare så att vi hade kunnat komma över undersnittet, men nu kommer vi under lägstasnittet, och det innebär att vi får böta både idag och imorgon. Det är upp till oss att vi inte har klarat det, men det är lite sent tycker jag att komma kvart i sex när matchen börjar sju och kräva det där. Nu hade vi betalat och det kan vi bevisa för den som vill, men vi kunde inte bevisa det kvart i sex i dag, säger Dan-Åke Moberg.

Om bråket innan matchen:

Dan-Åke Moberg på presskonferensen:

– Det har blivit en konflikt mellan mig och Antonio Lindbäck. Det är så att vi har haft svårt att få in pengar i år. Det är inte så att vi kommer göra konkurs eller något men vi ligger efter med betalningarna.

– Klockan kvart i sex kom de (Antonio Lindbäck och manager Mattias Fahlström) in och sa att vi inte hade betalat pengarna, fast det har vi gjort i dag. De kunde inte se pengarna på sitt konto, krävde att vi skulle bevisa det vilket vi inte kunde klara ut i stunden, så tätt innan match. Då sa de att de sket i det här, tog sina grejer och åkte.

– Det finns inga bekymmer med pengar framöver, utan bekymret finns nu. Precis nu har det varit problem. Och nu har det betalats en massa till olika förare. Det satt precis till den här matchen och det hade gjorts en uppgörelse att det skulle sitta 100 000 kronor på hans konto till i dag (läs: måndag), och det gör det, men han kan inte läsa den inbetalningen, som gjordes i dag klockan elva. Den är insatt i dag.

Och då tar det en dag för pengarna att komma över?

– Det kanske det gör, det där kan inte jag, men jag vet att det är betalat.

Om Antonios framtid i klubben: Har Antonio kört färdigt i Indianerna?

– Ja, han har ju bestämt så. Det är det han har gjort. Han har sagt att han inte kör mer. Så det har han väl bestämt sig för.

Inte bara för i år alltså?

– Nej, det är så jag antar att han menar. Jag kan inte tänka mig annat än att det är så. Han har kört på ett tvåårskontrakt som vi varit överens om. Han kör inte de två sista matcherna för att han inte har fått pengarna i tid, och så kan man göra. Det är helt riktigt, han kan göra så. Han kan vägra att köra, det är helt okej. Det finns inget som säger att han inte kan vägra.

Om smset som Mattias Fahlström (Lindbäcks manager) skickade till Indianerna när Moberg kallade till presskonferens:– Se nu till att Dan-Åke inte ställer till det ännu mer på presskonferensen. Vi har gjort vårt uttalande. Om han ljuger om något på presskonferensen så sänker jag klubben med all skit jag vet om den, läser Moberg upp från mobilen och tilläger:

– Det har jag fått från Mattias, Antonios manager. Det är på den nivån vi är på …

– Jag läste ju upp smset, och då förstår ni ju vilken stämning vi har haft i allt det här. Så det har inte varit speciellt roligt, varken för mig eller någon annan, och då ska jag säga att det är fler som har varit utsatta betydligt mer än vad jag har varit. Men det är något som inte jag ska referera om.

Om relationen mellan Moberg och Lindbäck:

– Vi har haft ett jävla bra förhållande han och jag. Skickat lite skit och skojat lite. Jag tycker att det har varit rätt bra och jag tycker också att han har utvecklats som människa under tiden här, för i det här tvåårskontraktet ingick inte bara speedway utan en hel del annat också.

– Men mot slutet har det varit något i varje match i slutspelet. Inte om pengar, men någon form av … men att det skulle bli så här, det hade inte jag tänkt mig i alla fall.

Om Lindbäcks bojkott av NA:

– Jag har ingen åsikt om det. Om jag försöker att sköta mitt och se till att det blir rätt till slut med alla förare vi har, och då så klart även med Antonio, så får jag vara skitnöjd. Sen det här med hur de beter sig de olika förarna, det får de reda ut själva. Antonio och jag har snackat mycket om sånt och hjälpts åt mycket med sånt men det har spruckit de sista matcherna i alla fall, så är det.

Om ekonomin i klubben:

– Vi har inte sålt den reklam som vi tänkt oss, och det har varit väldigt mycket strul här inne i klubben också.– Det har varit dåligt med publik på slutet. De här sista tre matcherna har fördärvat mycket.– Vi har väl ett snitt på kanske 1900 eller något de tre sista matcherna, och det är klart, det är ju totalt katastrof.

– Men det som har gjort att det blivit så här är att vi inte har sålt lika mycket, och att vi inte har uppmärksammat att det varit så.

– En del är beroende på det här med pengarna. En del är beroende på en situation med en förare, som ni alla vet vem det är ...

– Till stor del beror det på att vi själva har gjort en del misstag som har fått dyrare omkostnader än vad vi har råd med.

– En del sponsorer har hoppat av under den här säsongen. De har sagt att de inte vill vara med längre.

På grund av incidenten tidigare i år?

– Det kan jag inte svara på, jag har inte en aning om varför de har hoppat av. Ica Maxi vet jag varför de har hoppat av, och det är för att de inte vill sponsra oss som drar publik från Örebro, såna som inte kommer handla hos Ica Maxi i Kumla. Men vi har stärkt upp till nästa år, och har sålt arenanamnet. Vi är så att säga på gång där igen, men vi återkommer med det också, men jag kan bara säga att vi har gjort det.

– Vi måste ha fler sponsorer, ha mer publik och betala mindre. Vi har tittat igenom hela verksamheten. Vi ska förändra hur vi säljer och handlar varor och hur vi ska sälja sponsring och har gjort en handlingsplan för hur vi ska ta oss tillbaka. Den ber jag att få återkomma till en annan gång. Nu har vi en match kvar och vi ska avsluta det här, Först och främst ska vi se till att alla förare får sina löner och sen ska vi börja jobba med att få ett nytt lag.

Är det fler än Antonio som inte har fått sina pengar?

Om lönerna och laget till nästa år:– Det är ingen skillnad, vi ligger efter på alla förare. Det är ingen annan som har den eller som har sagt något. Vi har träffats allihop och pratat ihop oss om allting. Antonio var med då också, men sen har han ställt krav utöver det vi pratade om när vi träffades. Och det har han också rätt till …

– Med förarna blir det en förhandling om att sänka lönerna till nästa år.

Det är bara Fredrik Lindgren som har kontrakt över nästa säsong?

– Ja, så är det. Det är ju egentligen så att det är samma sak där. Han kan ju säga ifrån också. Men vi har pratat om det och han har sagt att han i alla fall vill åka här nästa år, men det förutsätter naturligtvis att vi kan betala.

– Vi har pratat med alla förare om det här. Jag vet vad de tycker, och de vet vad jag tycker. Och de vet vad vi har kommit överens om vad vi ska göra för att vi ska landa på ett bra sätt.

– Jag står för att vi inte har skött oss ordentligt med pengarna, de har kommit för sent och det står jag för. Jag har pratat med alla förare om det och vi är överens om att vi tar omtag och ser till att klara det här. Och vi har även börjat snacka om nästa år, det är vad jag har tagit ansvar för.

I dagsläget, vilka av förarna ser positivt på en fortsättning i Indianerna?

– Det ska jag inte säga att det är mer positivt med den eller den. Jag har bara suttit och pratat med dem om vart vi har, men vart de hamnar får vi se.

Om ”Dalles” framtid:

– Vi är inte klara med det än. ”Dalle” är inte klar hur han ska göra heller. Han har inte bestämt sig. Vi har haft ett styrelsemöte och ska ha ett igen på torsdag i nästa vecka, och då ska ”Dalle” ha bestämt sig.

Om hur Moberg reagerade på att Lindbäck lämnade så plötsligt:

– Mina personliga känslor är att jag … Jag har ju lagt ner rätt mycket jobb på den här grabben … Men det blev inget av det, det är så, det är som det är … Det kan ingen människa göra något åt. Mina personliga känslor är att för det första är jag förbannat ledsen att vi inte har kunnat betala i tid, det är det som stör mig mest. Jag är i alla fall glad att jag ser att vi kan reda ut det innan det är absolut sista datum att betala de här skulderna. Utifrån det har vi pratar med flera av de förare som kör hos oss nu och det ser väldigt hoppfullt ut. Det är just i dag som det var väldigt, väldigt otrevligt. I morgon är vi redo att ta nya tag.

Om sin egen framtid i klubben:

– Du menar om jag ska avgå eller ej? Nej, du vet, jag sitter fast i allting jag gör. Jag har arslet på alla möjliga ställen, så jag får väl sitta här. Nej men så här är det, jag tänker inte lämna om de inte kastar ut mig, inte förrän jag har tagit rätt på det här och ser till att skiten fungerar.

Läs mer: Aktuell tabell finns här

Annons