Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Indiens nya konstcenter

Indien har fått en egen konstbiennal, i staden Kochi. Det är
landets första stora internationella utställning med samtidskonst.
Över 80 inhemska och internationella konstnärer visar sina
verk.

Indiens nya konstbiennal huserar i spektakulära lokaler: Gamla lagerhus som användes i kryddhandeln för över två århundraden sedan. Nu tjänar de höga taken och platsens vackra trästruktur som ny mötesplats för Indiens konstintresserade. Tanken är att både indier och turister ska hitta hit till Kochi-Muziris Biennalen, där man sammanlagt kan se 80 samtida konstnärer från hela världen. Kochi ligger i Kerala, och 23 av konstnärerna på biennalen kommer också från regionen. Man kan också beskåda foton på firade konstnärer som MF Husain, Akbar Padamsee och SH Raza.

Venedig modellen

Det finns redan en konstmässa i Dehli som lockar tusentals besökare varje år, och som öppnar i februari. Till biennalen hoppas man på att locka åtminstone 800 000 besökare.

- Indien behövde verkligen en plats där den samtida konsten kan mötas, och där den kan föras ut till fler människor, säger Riyas Komu till BBC.

Det var han som kläckte idén till biennalen, tillsammans med konstnären Bose Krishnamachari.

Festivalen har planerats med andra kända biennaler som modell, särskilt den i Venedig.