Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Influensan är på väg från norr

Årets influensa är på väg mot Västmanland och de första fallen har redan rapporterats. Men det stora utbrottet kommer troligen inte förrän om ett antal veckor.

Smittskyddsläkaren Jan Smedjegård kan bekräfta att årets influensa har kommit hit, men någon epidemi går det ännu inte att tala om.

– I min roll som smittskyddsläkare får jag ju inte höra talas om alla fall. Mörkertalet är stort, och man hör ju talas om folk som ligger hemma och är sjuka, men som inte rapporteras.

Men ännu är det bara två fall i Västmanland som har bekräftats i laboratorium.

Det är troligen lugnet före stormen. I andra delar av Sverige är det värre, särskilt i norr. Värst är det just nu i Västerbotten, enligt Folkhälsomyndigheten (där det gamla Smittskyddsinstitutet numer ingår).

Smittan verkar dessutom vara på väg mot oss, nedför Norrlandskusten, med en del fall rapporteradei Västernorrlands och Gävleborgs län.

Snart är den troligen här, men det är ändå svårt att säga när influensan når sin topp i vårt län.

De senaste åren har kulmen nåtts i slutet av februari och början av mars, men hur det blir i år är osäkert.

Jan Smedjegård tillägger att det ibland kan vara svårt att skilja mild influensa från helt andra infektioner, exempelvis en vanlig luftvägsinfektion som just nu smittar i våra trakter.