Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga definitiva svar – som väl är

Ann HeberleinGud, om vi ska talas vid du och jag måste jag vara helt ärligBonniers

Annons

Filosofi. Jag och du som läser detta är människor, bland annat i kraft av att vi ställer frågor om oss själva, vår omvärld, meningen med att vi finns, det vi kallar ”Gud”. Frågorna, tron, tvivlet, förnekelsen – utan dem skulle livet te sig flackt.

Ann Heberlein är teolog med etik som ämne. 2009 gav hon ut den självutlämnande boken ”Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva”.

Hennes nya bok är en personlig och utlämnande bok om att göra upp och tala ut med Gud. Behövs ett sådant begrepp, varför måste vi förhålla oss till detta? Två tredjedelar av boken är författarens tal till Gud, en tredjedel är Guds svar. Ann Heberlein går igenom olika teologers och filosofers syn på religionen och tron, hon relaterar till sitt eget liv, till det ljusa och till det mörka och tycks hålla titelns löfte: hon är ärlig.

Jag läser boken med stor behållning. Den ger mig inga definitiva svar, som väl är – snarare gör den bilden av tro och sökande än mer komplex.

Ann Heberlein förmedlar framför allt den erfarenhet som utgör bokens titel: i såväl trosfrågor som i livet i övrigt är ärligheten det som för en vidare, oavsett vad detta ”vidare” innebär, närmande eller avståndstagande, behov eller frigörelse. Och då är det betydelselöst om religionen har något med det att göra eller ej, vad det handlar om är människans behov av att fråga, oroa och oroas.

Annons