Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen licensjakt på varg

Det kommer inte att bli någon licensjakt i Västmanland under vintern. Enligt länsstyrelsen är orsaken en dom från förvaltningsrätten.

Annons
Stoppades.  2013 är senast som det var vargjakt i länet. Då stoppades den av domstol inom några dagar.

Turerna kring om det ska bli någon licensjakt på varg har under de senaste åren varit många. Länsstyrelsen i Västmanland har i flera instanser överklagat för att få till en licensjakt på varg. Detta med syftet att minska de socioekonomiska konsekvenserna och förbättra möjligheterna för tamdjurshushållning.

– Förvaltningsrätten ansåg att vårt beslut om licensjakt på varg förra året inte höll måttet. Nu ska vi se över hur vi ska utveckla syftet jämfört med förra årets jaktbeslut, Tobias Hjortstråle, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Västmanland.

Förra årets beslut av länsstyrelsen skulle innebära jakt i ett vargrevir i Västmanland. Förvaltningsrätten säger bland annat i sin dom att det förra vintern funnits för få vargrevir i länet.

– Just nu väntar vi på prövningen av sakfrågan i Högsta förvaltningsdomstolen där länsstyrelsen Värmland har fått prövningstillstånd. Konsekvensen av de senaste årens domstolsprövningar leder till att det kan bli mycket svårt att genomföra den inriktning av rovdjurspolitiken som riksdagen beslutade om december 2013, säger Tobias Hjortstråle.

Senast det var vargjakt

i Västmanland var 2013. Då stoppades den av domstol efter bara några dagar och inga vargar sköts.

Annons